Kahtalı Çiftçiler Başbakandan Müjdeli Haber Bekliyor

Kahtalı Çiftçiler Başbakandan Müjdeli Haber Bekliyor
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çiftçiler, Başbakan Binali Yıldırım'dan tarımsal sorunlar için çözüm istiyorlar.

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde çiftçiler, Başbakan Binali Yıldırım'dan tarımsal sorunlar için çözüm istiyorlar.

24 Aralık Pazar Günü AK Parti Adıyaman kongresine katılmak üzere Adıyaman'a gelecek olan Başbakan Binali Yıldırım'ın gelişinden önce Kahta'daki çiftçiler belirlemiş oldukları tarımsal sorunların çözümü için müjdeli haber bekleyişinin içine girdi.

Kahta'daki STK'lar tarafından tarımsal sorunların ortaya konulup çözümlerin bulunması için kurulan "Kahta Tarım ve Hayvancılık Platformu arazi toplulaştırması, tarımsal enerji indirimi, sulama projeleri, tarım ve hayvancılıkta yatırım kredisi gibi sorunların çözümü için Başbakan Binali Yıldırım'dan müjdeli haber bekliyor.

Kahta ilçesinin en büyük geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Kahta Tarım ve Hayvancılık Platformu adına konuşan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, "Her ne kadar, son yıllarda hükümetin almış olduğu tedbirler sorunların çözümlenmesine katkı sağlasa da, halihazırda üreticilerimizin bir takım sorunları ve beklentileri mevcuttur. Bu beklentiler karşılandığı takdirde üreticilerimiz daha yüksek verim elde edecek ve rekabet güçleri artacaktır. Son yıllarda enerjideki girdiler yüzünden özellikle pamuk üretim alanlarında daralmalar olmuştur. Bununla birlikte badem kapama bahçelerinin artması ilçemizin badem diyarı olarak anılmasına, benzer şekilde organik nar üretimindeki artışlar ile organik nar üretiminde Türkiye dördüncüsü olmasına vesile olmuştur. Hayvancılığın artması için en büyük girdi olan yem bitkisi tarımına geçilmesi kaçınılmaz olmuştur. Sadece bu üretim desenleri ele alındığında bile su ve sulamanın önemi ortaya çıkmaktadır. Ancak, yüksek enerji fiyatları üreticilerin bu alanlara kaymasını önlemektedir. İlçemiz üreticilerinin tarım ve hayvancılıkta kullandığı enerjinin, en azından komşu illerde uygulanan enerji indirimleri seviyesine çekilmesi verim ve kaliteyi olumlu yönde etkileyecektir. Hali hazırda çalışması devam eden sulama projelerinin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi ve Büyükçay Barajı projelendirme aşamasının hızlandırılıp bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu faaliyetler gerçekleştirildiğinde enerjiye olan bağımlılık azalacak ve üreticilerin yeni üretim desenlerine yönelmesine imkan tanıyacaktır. Bölgemizde tarım ve hayvancılığın kalkınması ve sesini duyurması için finansman kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Hayvancılıkta, özellikle de et ve süt üretiminin yaygınlaşması için üreticilerin kredilendirilmesi istenilen hedefe ulaşmayı sağlayacaktır. Bölgemizde yaygınlaşan meyve kapama bahçelerinin sürdürülebilirliği ve meyve dikim alanlarının artışı, çiftçiye 0 faizle 5 yıl sonra ödemeli yatırım kredileriyle mümkün olacaktır. İlçemizde yapılan toplulaştırmalardan üreticilerimizin mağdur oldukları gözlenmektedir. Toplulaştırmanın amacına hizmet etmesi gerekirken, bazı arazilerimizin daha çok bölündüğü görülmektedir. Örneğin bir kapama bahçenin bölünmemesi gerekirken, toplulaştırma ile bölündüğünü görüyoruz. Bu nedenle toplulaştırmada, muhatapların fikir ve önerileri de alınarak yapılması mağduriyeti ortadan kaldıracaktır. Bu konuda bir çok arazi sahibinden şikayetler gelmektedir" şeklinde konuştu.

Kahta Tarım ve Hayvancılık Platformunda Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Damızlık Birliği Başkanı Sırrı Öztürk, Badem Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Akıncılar Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İhsan Kaya, Kahta Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Nezif Şahin, TEMA Kahta İlçe Temsilcisi Mehmet Çelebi, Tarım Danışmanı Mutlu Şahin ve bir çok kişi basın açıklamasına katıldı.

Kahtalı Çiftçiler Başbakandan Müjdeli Haber Bekliyor

Kahtalı Çiftçiler Başbakandan Müjdeli Haber Bekliyor

Kahtalı Çiftçiler Başbakandan Müjdeli Haber Bekliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.