Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor

Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) güneş paneli ile rüzgar türbininden oluşan hibrit bir enerji sisteminin kurulumu ve analizi projesi kapsamında rahva yerleşkesinde...

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) güneş paneli ile rüzgar türbininden oluşan hibrit bir enerji sisteminin kurulumu ve analizi projesi kapsamında rahva yerleşkesinde güneş paneli ve rüzgar türbini kuruldu.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, kurulan sistemi yardımcıları ile birlikte inceleyerek konuyla igili bilgiler aldı. Gerçekleşen bu proje ile üniversite yerleşkesinin elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmının, yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilmesi için daha sonra yapılacak projelere katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca bu proje ile hem üniversite öğrencilerinin yenilenebilir enerji kaynakları, hibrit enerji üretim sistem elemanları ve sistem kurulumu hakkında bilgi sahibi olmaları mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra proje, bölgenin ve ilin sanayicilerine ve halka tanıtılarak hibrit üretim sistemlerinden elektrik üretimi hakkında bir farkındalık oluşturulması sağlanacaktır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisinin üretiminde kullanılması, bölgenin kalkınmasında olumlu etkiler oluşturacağını belirten Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, "Bu gibi projelerin sürdürülebilir olması ve yaygınlaşması gerekiyor. Bitlis ilinde rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin en etkin biçimde devreye sokulması için gerekli enerji politikaları oluşturularak tasarım, planlama ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum" diye konuştu.

Proje hakkında teknik bilgiler veren Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Behçet Kocaman ise, "Fotovoltaik güneş panellerinin ve küçük rüzgar türbinlerinin iklim koşullarına ve zamana göre elektrik enerjisi üretimi değişir. Dolayısıyla tek başlarına çok zengin bir enerji üretim kaynağı değildirler. Elektrik enerji üretimini daha avantajlı hale getirmek için, her iki enerji kaynağının birlikte kullanılmaktadır. Proje kapsamında; Bitlis Eren Üniversitesi Rahva yerleşkesinde, fotovoltaik güneş panelleri ve rüzgâr türbini birlikte kullanılarak oluşturulan hibrit enerji sisteminin fiziksel olarak kurulumu yapılmıştır. Kurulan bu sistem; 900 W (6x150 W) gücündeki güneş panelleri ve 500 W gücündeki rüzgâr türbininden oluşmuştur. Şebekeden bağımsız olarak çalışan bu sistemde; rüzgar türbininden ve güneş panellerinden üretilen elektrik enerjisi, öncelikle 4 adet 12 V gerilimli ve 200Ah (10H) kapasiteli akülerde depolanmaktadır. Depolanan enerji daha sonra 3 kVA gücündeki evirici tarafından alternatif gerilime (24 V DC / 230 V AC) dönüştürülerek tüketilmektedir. Proje kapsamında üretilen elektrik enerjisi, ilk olarak 4 adet 50 W gücünde Led lamba kullanılarak, sistemin kurulduğu alandaki yerin gece aydınlatılmasında tüketilmektedir. Daha sonra farklı çalışmalar için değişik yükler bağlanması planlanmaktadır. Söz konusu lambaların gece otomatik olarak çalışması ve gündüz otomatik olarak kapanması için ultrasonik röle üzerinden bağlantısı yapılmıştır" dedi.

Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor

Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor

Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor

Beü Güneş Ve Rüzgârdan Enerji Üretiliyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.