Mültecilerin Ateşkes Umudu

Mültecilerin Ateşkes Umudu
Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler ateşkesten umutlu.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak, Türkiye'ye sığınan ve Güneydoğu'daki illere yerleşen mülteciler, ülkelerinde dün gece başlayan ateşkesten umutlu. Mülteciler, ateşkesin ardından ülkelerinde kalıcı barışın sağlanmasını bekliyor.

Suriye'de en kapsamlı ateşkes, dün gece yarısı 00.00'da başladı. 2 hafta sürmesi planlanan ateşkes, iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak, Türkiye'ye sığınan ve Güneydoğu'daki çeşitli illere yerleşen mültecileri umutlandırdı. İHA'nın görüştüğü mülteciler, ateşkesin kalıcı barışa ulaşmasını beklediklerini vurguladı.

"BARIŞ YOLUNU AÇMASINI BEKLİYORUZ"

Suriye'deki savaş yüzünden memleketini terk ederek, Diyarbakır'a yerleşen avukat Mustafa Halis, Suriye halkı olarak ateşkes ile ilgili biraz umutlu biraz da umutsuz olduklarını anlattı. Her zaman barış umudunu koruduklarını dile getiren Halis, "Bu uzun süren savaştan sonra yorulan ve perişan olan Suriye halkını bu ateşkes görüşmesinin, barış yolunu açmasını umuyor ve bekliyoruz. Bu ateşkesin devamlı ve kalıcı olmasını bekliyoruz. Ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyoruz. Bu ateşkes Suriye halkı için büyük bir umuttur. Bu yükten kurtulmanın durumudur. Suriye bizim evimizdir, anavatanımızdır. Suriye biziz. Suriye olmadan bizim var olmamız, halkın var olması mümkün değildir. En büyük temennimiz evimize, vatanımıza, hayatımıza geri dönmek ve dönmenin koşullarının oluşturulmasıdır. Ateşkesin Suriye halkı için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"ESAD'IN İHLAL EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Siirt'te yaşayan mültecilerden Ali Arran, ülkelerinde her gün yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirterek, "Bize göre 2 haftalık ateşkes çok iyi. Ama bir sıkıntı var Şam kenti çevresindeki ateşkes olmadı. Çünkü bugün sabah Humus çevresinde ihlal yaşandı. Ama Halep şehir merkezinde ateşkes iyi oldu. Çünkü insanlar orada sabah işlerine gitti. Her şeye rağmen biz kalıcı ateşkes istiyoruz" diye konuştu.

Mammud El Matar, "Tabi ki hepimiz Suriye halkı olarak ateşkesi temenni diyoruz. Ateşkes kararı Amerika ve Rusya arasında anlaşarak yapıldı. Suriye halkı tarafından hiçbir şey onaylanmış değil. İnşallah ateşkes iyi gelir diyoruz. Ama Esad'ın bu kararı ihlal edeceğini düşünüyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDERİZ"

Batman'da yaşayan mültecilerden Mutih Talat Abdullah, tek dileklerinin savaşın bir an önce bitmesi ve ailesiyle beraber tekrar Suriye'ye dönmesi olduğunu vurguladı. Kendilerine kapılarını açan Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür eden Abdullah, "Allahtan tek dileğimizdi savaşın bir an önce bitmesi. Savaş biterse ailemle birlikte geri gideceğim çünkü iki çocuğum okul okuyor şuan. Türkiye'de eğitimlerini sürdürüyor ama geri dönüş yaparsak çocuklarım orada eğitimlerini sürdürecek. Biz Türkiye'ye duacıyız bize çok sahip çıktı. Tek dileğimiz Suriye'de devam eden savaşın bitmesi" ifadelerinde bulundu.

"SAVAŞ BİTERSE GERİ DÖNECEĞİZ"

Suriye'nin Humus kentinden Batman'a yerleşen Abdulkafi Süleyman, ülkelerindeki savaşın sona ermesi ile birlikte geri döneceklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"5 yıldır süren iç savaş nedeniyle evlerimizi terk edip Türkiye'ye yerleştik 3 yıldır Türkiye'deyiz. Allah razı olsun Türkiye'den. Bize ve çocuklarımıza iyi baktı. Savaşın tamamen bitmesini istiyoruz."

Mardin'de ikamet eden ve bir lokantada işçi olarak çalışan mültecilerden Hasan Muhammed de, ateşkesten umutlu olduklarını belirtti. Tek temennilerinin savaşın bitmesi olduğunu anlatan Muhammed, "4 yıldır ailemizden ayrıyız. Savaşın bitmesini istiyoruz" dedi.

Yusuf Halid adlı mülteci çocuk ise, "İnsanlar boşuna ölüyor, savaş bitsin Suriye de okul yok ama yine geri dönmek istiyoruz" sözleriyle ülkesine olan özlemini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.