Muş’ta Arıcılık Kursu

Muş’ta Arıcılık Kursu
Kentte faaliyet yürüten arıcılık birliklerinin talebi üzerinde Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü tarafından açılan arıcılık kursuna 70 kursiyer katıldı.

Muş Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü tarafından arıcılık kursu açıldı.

Kentte faaliyet yürüten arıcılık birliklerinin talebi üzerinde Halk Eğitimi Merkez Müdürlüğü tarafından açılan arıcılık kursuna 70 kursiyer katıldı. Kursun açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, kursiyerlere önerilerde bulundu. Muş'un potansiyeli yüksek bir il olduğunu ifade eden Ergün Çolakğlu, "Burayı görmeyen, potansiyelin farkında olmayabilir ama Muş'un içinde yaşayanlar, gözlemleyenler, ilin tümünü gezenler potansiyeli daha görebilirler. Bitki floramızın zengin olması sebebiyle arıcılığa çok müsait olan bir şehirde yaşıyoruz. Özellikle, bizim arıcı kayıt sistemimizde 291 işletmemiz var. 291 kişi arıcılıkla uğraşıyor gözükse de ilimizin bitki florasının zengin olması sebebiyle gezginci arıcıların da çok yoğun olarak geldikleri bir şehir burası. Yıllık 60 bin arılık kovana yakın arıcımız buraya geliyor" dedi.

Bala halel getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Çolakoğlu, "Arıcılık, tarım sektörünün içerisinde de önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu yıl 700 tona yakın arı potansiyelimiz oluşacak. Arıcılara tek tavsiyemiz, dürüst arıcı olmaya gayret göstermeleridir. Televizyonlarda izliyoruz, "şekerli bal" gibi ifadeler kullanılıyor. Dürüstlük her konuda önemlidir, ama arıcıların buna daha çok ihtimam göstermesi gerekiyor. Arı, başka hayvanlarla kıyaslanmayacak kadar önemli bir varlıktır. Arının üretmiş olduğu o balı içerisinde şeker olmazsa, her çıtada 2-2,5 kilogram bal elde edilebilir. Hakiki bal diye bir terim kullanılıyor. Oysa ki, balların hepsini hakiki görmek istiyorum. Arıcılık büyük bir zenginlik kaynağıdır. İnşallah sizler de bu bereketin içerisinde işinizi doğru yapıp, hileli bala müsaade etmezsiniz. Şeker kullanan arıcı varsa, bunu kullandırmamaya özen gösterelim. Zirai ilaç konusunda ve toprağın kirliliği konusunda Muş, temiz bir il. Eğer böyle bir temizlik varsa, ürettiğimiz balın da bu oranda temiz olduğuna inanıyoruz. Balımıza halel getirmeden, arıcılığı çok güzel ve doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının arıcılığa verdiği desteklere de değinen Çolakoğlu, "Burada 72 saat kurs alacaksınız. Veteriner hekim arkadaşımız ve arıcılıkla ilgili tekniker bir arkadaşımız sizleri bilgilendirecek. Bundan iyi bir şekilde istifade etmeye bakalım. İnşallah bu nispette de sizler kazançlı çıkarsınız. 2017 yılında Bakanlığımız yeni bir destekleme modeli geliştirdi. Boş kovana yüzde 60 hibe desteği sağlanıyor. Bunu ihmal etmeyin, kurumumuzla irtibat halinde olun. Bunun yanı sıra devletimiz kovan başına da 10 lira destek veriyor. Bizler, kurum olarak, devlet olarak her zaman sizlere hizmet etmekten gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Vedat Beyazduman ise, talep üzerine kursu başlattıklarını söyledi. Şu anda 70 kursiyerin kursa katıldığını dile getiren Beyazduman, 72 saat olan kursun tamamlanmasının ardından kursiyerlere sertifika verileceğini sözlerine ekledi.

Muş’ta Arıcılık Kursu

Muş’ta Arıcılık Kursu

Muş’ta Arıcılık Kursu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.