Muş’ta Koyun Kırkma Sezonu Başladı

Muş’ta Koyun Kırkma Sezonu Başladı
Muş'ta son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte koyun kırkmaya başlayan hayvan sahipleri, hem hayvanları kenelerden koruyor hem de elde ettikleri yünden...

Muş'ta son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte koyun kırkmaya başlayan hayvan sahipleri, hem hayvanları kenelerden koruyor hem de elde ettikleri yünden gelir sağlıyor.

Muş'ta geçimini hayvancılıkla sağlayan sürü sahipleri, küçükbaş hayvanları kırkmaya başladı. Havaların ısınması ile birlikte Muş Ovası'nda otlatılan hayvanlar sıcaktan etkilenmemeleri için özel makaslarla kırkılıyor. Merkeze bağlı Körpeağaç köyünde koyunlarını kırkmaya başlayan Mehmetcan Civak, 5 ayda hayvanların kırkımını gerçekleştirdiklerini söyledi. Havaların sıcak olmasından dolayı kırkımı hemen bitirmeleri gerektiğini ifade eden Civak, "Yünü de satıyoruz. Kilosunu 5 liraya satıyoruz. 200 tane hayvanımız var. Bunlarda bize ek bir gelir sağlıyor. Günde kişi başı 20 tane hayvan kırpıyoruz. Yani 3 kişi günde 60 hayvan kırpıyoruz. Sıcak olduğu için, kenelerden korumak için bu işi yapıyoruz" dedi.

Geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını ifade eden Osman Subaşı ise "Geçimimizi hayvancılıkla sağlıyoruz. Küçükbaş hayvan besliyoruz. Yaz ayları özellikle 5. ay koyun kırpma zamanı. Hayvanlarımızın yününü kesiyoruz. Hava sıcak olduğu için hayvan rahatlasın diye yünlerini kırpıyoruz. Hayvanlar bu mevsimde terliyor. Kırptığımız yünleri kimimiz satıyoruz, kimimizde yatak, yorgan, yastık yapıyoruz. Bu da aileye gelir olarak geliyor. Yaptığımız iş zor bir iş. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Hayvanlarımızın yününü de keserken çok dikkat etmemiz gerekiyor, hayvana zarar vermemek için. Bu işi herkes yapamaz. Küçüklükten beri aile büyüklerinden öğrendiğimiz bir meslek" siye konuştu.

Muş’ta Koyun Kırkma Sezonu Başladı

Muş’ta Koyun Kırkma Sezonu Başladı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.