Atina’daki İzmir’den İto’ya Ziyaret

Atina’daki İzmir’den İto’ya Ziyaret
Mübadelenin ardından İzmir'den Atina'ya göç eden Rumlar tarafından kurulan Atina'daki Nea Smirni (Yeni İzmir) bölgesinin Belediye Başkanı Stavros Tzoulakis...

Mübadelenin ardından İzmir'den Atina'ya göç eden Rumlar tarafından kurulan Atina'daki Nea Smirni (Yeni İzmir) bölgesinin Belediye Başkanı Stavros Tzoulakis ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1992 yılından bu yana Atina'ya pek çok ziyaret yaptıklarını ve pek çok heyet ağırladıklarını belirterek, "İlk Atina'ya gittiğimizde Nea Smirni Belediyesi'ni ziyaret etmek istedim ama olmadı. Daha sonra da her bölge, her ada, her kent ile temas kurduk ama Nea Smirni ile hiç temasımız olmamıştı. İlk defa İzmirli Rumlar tarafından kurulan Nea Smirni Belediye Başkanı ile temas kuruyoruz ve bu yüzden çok mutluyum. Bizim için çok anlamlı bir ziyaret" dedi. Rumların göç etmesinin her zaman üzüntüyle hatırlanacağını ve bunun kentin çok kültürlü yapısını zayıflattığını belirten Demirtaş, "Ama artık bunlar geride kaldı, önümüze bakıyoruz. Yunanistan her yerinden İzmir kökenliler ile karşılaşıyoruz. Girit'te Urla Mahallesi var, Atina'da siz varsınız. Bunu sanatla, kültürle, sporla destekleyebiliriz. Örneğin biz birçok Yunan sanatçıyı İzmir'e getirdik, siz de Yorgo Dalaras'ı bir konser için İzmir'e getirdiniz teşekkür ederim. Yapılacak çok şey var. Ama öyle bir noktaya geldik ki artık adalara, Yunanistan'a gitmeyen Türk kalmayacak" dedi.

Sorunlara takılmıyoruz

Yoğun çalışmalar sonucu iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 yılda 200 milyon dolardan 6 milyar dolara ulaştığını belirten Demirtaş, "Ama hala sorunlar var. Ege ve Kıbrıs sorunu devam ediyor. Kuzey Yunanistan ile ilgili de sorunlar var. Ama bunlar bizi ilgilendirmiyor. Biz önümüze bakıyoruz, iki ülke insanının dostluk içinde yaşaması, işbirliği yapması için çalışıyoruz" dedi. Atina ile havadan ve denizden bağlantı kurulmasına karşın Selanik ile bunu bir türlü gerçekleştiremediklerini belirten Demirtaş, her türlü kolaylığın sağlanacağını ve bu yüzden cesur bir armatör aradıklarını sözlerine ekledi.

Yunanistan Nea Smirni Belediye Başkanı Stavros Tzoulakis ise İzmir'de hem Demirtaş hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan gördüğü ilginin kendisini mutlu ettiğini belirtti. Tzoulakis, "Gösterdiğiniz misafirperverlik için teşekkür ederim. Benim annem Urlalı'lıdır, babam Giritli. Girit'te de çok fazla İzmirli var. Adalarda çok fazla etkinlik yaptığınızı biliyoruz. Bu açıdan Samos ve Sakız adalarında birlikte yapılan etkinlikleri Girit'te, Atina'da da yapabiliriz. Bizim Nea Smirni'de açık ve kapalı toplantı alanlarımız, meydanımız var. Burada toplantılar, sergiler, etkinlikler yapabiliriz. Bunun karşılığında Atina'da, Nea Smirni'den İzmir'e gelecek olan ziyaretçiler de artacaktık" diye konuştu.

Atina’daki İzmir’den İto’ya Ziyaret

Atina’daki İzmir’den İto’ya Ziyaret

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.