Öykü Günlerinde Çeşmeli Yazarlar Okurlarıyla Buluştu

Öykü Günlerinde Çeşmeli Yazarlar Okurlarıyla Buluştu
Çeşme Belediyesinin desteğiyle, yazarları çeşitli toplantılarla bir araya getirmeyi başaran Çeşme Kent Konseyi, bir ilki daha gerçekleştirerek, "1. Çeşme...

Çeşme Belediyesinin desteğiyle, yazarları çeşitli toplantılarla bir araya getirmeyi başaran Çeşme Kent Konseyi, bir ilki daha gerçekleştirerek, "1. Çeşme Öykü Günleri"ni başlattı.

Çeşme Kent Konseyinin kültürel etkinlikleri, "1. Çeşme Öykü Günleri" adı altında, Çeşmeli yazarlarla okurlarının buluşmasıyla yeni bir boyut kazandı. Sunumunu Çeşmeli Öykü Yazarı Hande Baba'nın gerçekleştirdiği etkinliğin, 16 Şubat tarihindeki ilk gününde, Çeşmeli yazarlar Sadettin Öztürk, Ali Ellikçi, Hamit Kalfa ve Ahmet Akgül, kendileri ve kitapları hakkında bilgi verdiler. Etkinlikte, Çeşmeli şairlerden Dinmez Er de, Orhan Kemal'in "Elli Kuruş" adlı öyküsünü okudu.

"Çeşme'nin adı edebiyatla da anılmalı"

Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşmeli yazarlarla "Çeşme 1. Öykü Günleri"ni başlatmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Çeşme Kent Konseyi olarak yeni kültürel etkinliklere de imza atmaya devam edeceğiz. Üzerinde çalıştığımız yeni bir etkinlik, "Küçük Kara Balık" ve "Martı" kitaplarını, eğer Milli Eğitim Komisyonu'ndan geçerse, okullarımızda çocuklarımıza, Çeşme Belediyemizin desteği ile dağıtacağız. Çocuklarımızdan, bu kitapları okuduktan sonra yazarlara mektup yazmalarını isteyeceğiz. Daha sonra da bu mektupları bir araya getirip, yine Çeşme Belediyemizin desteği ile, 23 Nisan'a kadar kitap haline getirmeye çalışacağız. Mektuplarını kitaplaştıracağımız çocuklarımızla, imza günleri düzenlemeyi de tasarlıyoruz. Bu imza günlerinde de çocuklarımızla Çeşmeli yazarlarımızı bir araya getirebilirsek, "Çeşme'de edebiyat günleri de olur" anlayışının adımlarını atmış olacağız" dedi.

"Önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek"

"1. Çeşme Öykü Günleri'nin tanıtımında geç kalınması nedeni ile katılımın düşük olduğunu belirten Çeşme Kent Konseyi Başkanı Önal, "Alaçatı Ot Festivali'nin başlangıcı da 20 tane stant ve Alaçatı merkezi'ndeki caminin avlusunda kurulan küçük platformların üzerinde yapılan yarışmalarla olmuştu. Ama sonrasında gelen yıllarda Alaçatı Ot Festivali bir marka haline gelerek, dünyaca tanındı. Umuyorum ki, edebiyat alanında attığımız bu ilk adımlar da böyle olacak. Önümüzdeki yıllarda, bu adımların çok daha büyüyerek, Türkiye'de ses getirecek bir edebiyat etkinliği olacağı düşüncesindeyim. Bu da elbette, Çeşmeli yazarlarımızın ve Çeşme halkının desteği ile olacak. Çeşme artık sadece Beach Clup'larla, denizi, kumu, güneşi ile değil, kültürel, edebi etkinlikleri ve tarihi ile de bir yerlere gelmelidir" diye konuştu.

"Eleştirilmeyi göze alarak ilk adımı attık"

Etkinliğin sunumunu üstlenen, öykü dalında birçok kez ödül almış Çeşmeli Yazar Hande Baba da, Çeşme'nin bugün edebiyata kucak açmanın ilk adımını attığını belirterek, "Sayımız az gibi görülse de, ben oldukça kalabalık olduğumuzu hissediyorum. İlk adımlar, az sayıyla başlar. Bilindiği gibi, Dünya Öykü Günü 14 Şubat'tadır. Ancak Sevgililer Günü ile aynı güne denk geldiği için, Dünya Öykü Günü, gününde kutlanamamakta, takip eden hafta sonunda okur-yazar buluşmaları ile kutlanabilmektedir. Bu, sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde ne yazık ki böyle. Çeşme'de ilkini gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte, karşınıza istediğimiz gibi hazırlanarak çıkamadık. Zamanımız çok kısıtlıydı. Ya bu hafta sonunda Çeşme Öykü Günleri'ni başlatacak, ya da önümüzdeki yıla erteleyecektik. Bizler, eleştirilmeyi göze alarak, yapmayı seçtik. Çok eksiğimiz, çok hatamız olabilir. Ama bir şekilde, bir yerlerden başlayalım dedik. İlkini, Çeşmeli ve Çeşme sevdalısı yazarlarımızın okurlarıyla buluşması olarak planladık. Ancak, önümüzdeki yıl, belirleyeceğimiz bir tema ışığında, Çeşme dışından gelecek konuklarımızla, çok önceden hazırlayacağımız bir programla sizlerle olacağımız sözünü vererek, eksiklerimizi, hatalarımızı görmezden gelmenizi rica ederek, "hoş geldiniz" diyoruz" şeklinde konuştu.

Onur Konuğu Cavit Kürnek

Onur konuğu olarak Çeşmeli usta fotoğrafçı ve yazar Cavit Kürnek'in belirlendiği " Çeşme 1. Öykü Günleri"nin bugün gerçekleştirilecek ikinci gün etkinliği, saat 17.00'de, Çakabey Kültür Merkezi'nde yapılacak. Etkinliğin ilk saatinde, Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyeleri, Filiz Gülmez, Gönül Çatalcalı, Gülseren Mungan ve Buket Başaran Akkaya, "Kadın ve Şiddet" ana temalı birer söyleşi gerçekleştirecekler.

Toplantının ikinci bölümünde ise, "1. Çeşme Öykü Günleri"nin onur konuğu fotoğrafçı-yazar Cavit Kürnek ve Çeşme'nin ilk edebiyat dergisi "Günizi"nin yaratıcıları Salih Korkmaz ve Murteza Albayrak birer söyleşi gerçekleştirecekler.

Öykü Günlerinde Çeşmeli Yazarlar Okurlarıyla Buluştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.