Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor

Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor
Oto elektrik ustası Şahin Toy, yağmurlu ve özellikle sisli havalarda araç kullanan sürücülerin farlarının ve sis lambalarının zenon ışık yerine sarı...

Oto elektrik ustası Şahin Toy, yağmurlu ve özellikle sisli havalarda araç kullanan sürücülerin farlarının ve sis lambalarının zenon ışık yerine sarı renk ışık olması gerektiğini söyledi.

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yurdun bazı kesimlerinde sisli havalar ile karşılaşılmaya başlandı. Sisli havalar en çok araç sürücülerini ilgilendiriyor. Sisli havalarda önceden tedbir alınmazsa görüş açısı ve görüş mesafesi kısa olduğu için kazalar olabiliyor. 30 yıldır oto elektrik mesleğinin içerisinde olan oto elektrik ustası Şahin Toy, müşterilerine zenon ışıklar yerine sisli havalarda sarı renk ampullü farlar ve sis lambalarını önerdiklerini söyledi. Toy, "Biz sürücülere sarı renkli ampulleri öneriyoruz. Bunun nedeni de sarı renkli ampuller sisi dağıtır ve sürücü önünü rahat görür. Sarı renk lambalar aşağı yukarı sisli havalarda 30 metre kadar sürücünün görüş açısını açar. Oda bir sürücü için çok ideal bir mesafedir. Sarı ışık sisi yarıp geçer ve yolda sorun çıkmaz. Ayrıca sarı lambalar zenon lambalardan daha ekonomik. Sarı renk lambaların tanesini 15 liraya, 20 liraya takabilirsiniz. Kışa girerken araçlarında sis lambaları zenon ışık olan sürücülere onları çıkarıp yerine sarı, sisi dağıtan lambaları takmayı tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğunca kışın zenon ışık tercih etmesinler. Eski kasa araçların bazılarında sis lambası olmuyor. Onlarında farlarının sarı olması iyi olur" dedi.

"Sisli havalarda zenon farlı bir araç ile gidiyorsanız önünüzü görme ihtimaliniz yok"

Sisli havalarda araç ışıklarının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Toy, sarı ışık yerine zenon ışık tercih edilmesinin çok yanlış olduğunu vurguladı. Oto elektrik ustası Şahin Toy, şunları söyledi;

"Son zamanlarda zenon dediğimiz lambalar fazlalaştı. Yağmurlu havalarda, sisli havalarda kesinlikle sürücünün rahat görmesini engelliyor. Yağmur ve sis olduğunda zenon farlar ve zenon sis lambaları kullanılıyorsa sürücünün önünde beyaz bir duvar varmış gibi olur. Bize gelenler genelde zenon yani beyaz parlak ışık istiyorlar. Fakat bu ışıklar sıkıntılı. Bizim söylememize rağmen vatandaşlar taktırıyor. Birde zenon farlar iyi bir şekilde monta edilmez ise karşıdaki sürücünün gözünü alır. Zenon ışıkların çakması da piyasa çok. 600 lira ile 150 lira arasında fiyatları değişiyor. 150 liraya takılan zenon ışıklarda tam yuvasına oturmuyor. Bu ışıkların özelliği de sadece beyaz renk olması ve gösteriş. Yazın sis olmadığı için o konuda sorun yok ama kışın hiç önermiyoruz. Trafik için zararlı olur. Birde eğer trafikte bir araç sürücüsünün aracının farları zenon far ise bu ışıklar karşıdan gelen sürücünün yüzde yüz gözünü alacaktır. Kazaya davetiye diyebiliriz.

Bu çeşit lambalar araç muayene istasyonlarından bile geçmiyor. Demek ki bir sıkıntı varda geçmiyor. Çok sisli bir havada eğer zenon farlı bir araç ile gidiyorsanız önünüzü görme ihtimaliniz yok. Hem gözü yorar hem de sürüş emniyeti sıfıra iner" diye konuştu.

Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor

Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor

Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor

Zenon Farlar Sisli Havalarda Ölüme Davetiye Çıkarıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.