Siyah Çay Şifa Saçıyor

Siyah Çay Şifa Saçıyor
Siyah Çay Şifa Saçıyor

Yeterli ve sağlıklı beslenildiğinde siyah çay tüketiminin bilinenin aksine faydalı olduğunu belirten İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, “Antioksidan öğeleri açısından baktığımızda gerek yeşil çay gerekse siyah çay veya beyaz çay arasında bir fark yok” dedi.

“ÇAY ZİHİNSEL PERFORMANSI ARTIRIYOR”
“Çayın içerisinde bulunan L-theanin maddesinin yine çay içerisinde bulunan kafeinle birleşerek bu etkiyi gerçekleştirdiği düşünülüyor” diyen Yrd. Doç. Dr. Gülcan Arusoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Günde 3-4 bardak içilen çay zihinsel performansı artırıyor. Yani zinde olma, odaklanma, algıda seçicilik, canlılık gibi etkiler söz konusu. Çay bilinçsiz tüketildiğinde ise sayılan bu faydalar elde edilemiyor. Kalp damar hastalıklarında ve bir takım felçlerde günde 2-3 bardak çay içmenin bu riskleri azaltabileceğine dair pek çok çalışma var.”

"ÇAY, GÜNLÜK SIVI ALIMINA SUDAN SONRA İYİ BİR ALTERNATİF"
Siyah çayın doğru tüketimi ve doğru demlenmesi konusunda uyarılarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Arusoğlu, "Çay mümkün olduğu kadar yemek aralarında tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise önermiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, sıvı ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatiftir. Bilinçsiz içildiğinde ise kansızlık, duyarlılık ve gerginlik gibi istenmeyen sebeplere yol açabilir. Aslında çay günlük toplam sıvı alımı için ilave olarak son derece önemli bir katkıdır.

Özellikle gebe ve emziren kadınların çay içimini sınırlandırmaları gerekir. Gebelerde günlük 200 mg kafein aşılmamalıdır. Duyarlı ve hipertansiyonu olan bireylerde ise çayı mümkün olduğu kadar açık ve limonlu olarak tüketmelerini öneriyoruz. Kahvaltı edilirken önerilen içim yöntemi yine çayın açık ve limonlu olmasıdır. Çocuklarda ise çay tüketimini önermiyoruz” açıklamalarında bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.