Süper Lig'e "şeffaf Oda"

Süper Lig'e "şeffaf Oda"
ÖZEL - Türkiye Futbol Federasyonu, Dünya Kupası'na damga vuran Video Yardımcı Hakem Sistemi ile ilgili dünyada ilk olacak bir uygulamaya gitmeyi planlıyor.
ÖZEL - Türkiye Futbol Federasyonu, Dünya Kupası'na damga vuran Video Yardımcı Hakem Sistemi ile ilgili dünyada ilk olacak bir uygulamaya gitmeyi planlıyor. Maçlar oynandığı sırada VAR hakemleri ve görevlileri, karşılaşmaları TFF'nin Riva'daki tesislerinde oluşturulacak "şeffaf oda"dan, merkezi sistem üzerinden takip edecek, stat çevresinde VAR minibüsü olmayacak.

"ŞEFFAF ODA"DA GİZLİLİK YOK

Dört duvarı da "cam" olacak olan TFF'nin şeffaf odasında aynı anda yayıncı kuruluşun görüntülerini, ofsaytı ve ayrı ayrı kameraları takip eden hakemler olacak. Bununla birlikte 3-4 ayrı ekip ile, 3-4 maç için aynı anda takip ve değerlendirme yapabilecek.



KULÜPLER CANLI İZLEYECEK, GÖZLEMCİ YOLLAYABİLECEK

Süper Lig kulüpleri, "şeffaf oda"nın dört bir yanına yerleştirilen kameralarla, odada olup biteni hazırlanan sistem üzerinden izleyebilecek ve "VAR" sistemi ile ilgili verilen kararlarla birlikte, içeriye girip çıkan kişileri takip edebilecek. Bununla birlikte kulüpler, istediği takdirde odaya kendi gözlemcilerini de yollayabilecek. Bu uygulamayla, kulüplerin verilen kararların "adil" olduğuna ikna olması da sağlanacak. Sezona yetiştirilmesi için 1 ay içinde hazırlanacak olan "şeffaf oda" için TFF bir organizasyon düzenleyecek ve tanıtımını da yapacak.

"EN BÜYÜK AVANTAJ ROBERTO ROSETTI"

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, Sporx'e yaptığı açıklamalarda FIFA'nın VAR direktörü Roberto Rosetti'nin kendilerine danışmanlık yapmasının da en büyük avantajlarından biri olduğunu açıkladı. Namoğlu, "Rosetti'nin danışmanımız olması büyük fayda sağladı. Dünya Kupası'nda da VAR'ın organizasyonunu yaptı. İtalya'da da VAR sistemi ile ilgili eğitim verdi, bizim hakemlerimize de eğitim verdi" dedi.



VAR HAKEMLERİNİN GÖREVLERİ NE OLACAK?

VAR (Video asistan hakem): Görevi ana yayını ve diğer kameraları kontrol etmek ve incelemek. Ekibin lideri olan video asistan hakem, karşılaşmanın hakemiyle iletişime geçmekle sorumlu.
AVAR 1 (Asistan 1): Görevi ana kameraya yoğunlaşmak ve pozisyonları gözden geçirmek. Gerektiğinde ekibin liderini bilgilendirmek.
AVAR 2 (Asistan 2): Ofsayt kameralarını takip eden hakem. Olası tartışmalı kararları kontrol etmek.
AVAR 3 (Asistan 3): TV yayınını takip etmek ve ofsaytı takip eden asistan ile ekibin lideri arasındaki bağlantıyı sağlamak, iki tarafı bilgilendirmek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.