Tarkan'ın Gümüş Eyer'i Bulundu Mu?

Tarkan'ın Gümüş Eyer'i Bulundu Mu?
Kazakistan'da Hunlar'a ait olduğu sanılan bir taş yapıda 1500 yıllık "gümüş bir eyer" bulundu.

-Kazakistan'da Hunlar'a ait olduğu sanılan bir taş yapıda 1500 yıllık "gümüş bir eyer" bulundu.

ANKARA - Kazakistan'da Hunlar'a ait olduğu sanılan bir taş yapıda 1500 yıllık "gümüş bir eyer" bulundu. Buluntu meraklılarına, Sezgin Burak'ın kaleminden çıkan Hun Türkü çizgi roman karakteri Tarkan'ın "Gümüş Eyer" adlı efsane macerasını akıllara getirdi.

Live Science internet sitesinin haberine göre, Kazakistan'da Hazar Denizi'nin doğusunda Altınkazganarıkan bölgesinde parçaları geniş bir alana dağılmış dikdörtgen taş alanlar kompleksi yeralıyor. 1,500 yaşındaki sitedeki kazıyı arkeologlar Andrey Astafiev ve Evgeni Bogdanov yaptı.

Komplekste bulunan taş plakalardan oluşan yapıların en küçüğü 4X4 metre, en büyüğü 34x24 metre boyutlarında ölçüldü.

Sitedeki dikdörtgen bölümler toprağa taş plakaların döşenmesi şeklinde yapılmış. Bazıları Stonehenge'deki menhirlere benzeyen taşlara silah ve bazı yaratıkların resimleri nakşedilmiş.

Live Science, "Astafiev ve Bogdanov, buluntuların en muhteşem olanlarından birinin, kısmen gümüşten yapılmış ve vahşi domuz, geyik ve arslan olduğu tahmin edilen yırtıcı hayvan resimleriyle kaplanmış bir eyerin kalıntıları olduğunu yazdı. Bu resimler gümüş zemin üzerine kabartma şeklindeydi" dedi.

Arkeologlar eyerdeki gümüş süslemelerin etkileyici olduğunu belirtti.

Eyerin parçaları aslında yöreden bir kişi tarafından metal detektörüyle 2010'da bulundu. Altınkazgan'daki bu kişi buluntuları arkeolog Astafiev'e getirdi. Eyer, bu taş diktörtgen alanların birinin içinde bulundu.

Gümüş eyerin bulunduğu yerde yapılan kazıda başka benzer parçalar, bir kırbacın kalıntıları olduğu sanılan bronz parçalar da bulundu.

-EYER KİMİN?-

Buluntuların göçebe kabilelere ait olduğunun sanıldığını belirten arkeologlar eyer üzerindeki simgelerin Roma İmparatorluğu'nun çöküş dönemine ve Hunlar'a ait olduğunu bildirdiler.

Arkeologlar, "Hunların Asya'dan Avrupa'ya geçişi Avrasya bozkırlarındaki çeşitli etnik grupların eski yurtlarından ayrılmalarına da öncülük etti" dediler.

Üzerindeki damga ve simgelerden gümüş eyer güç ve iktidar sahibi bir kişiye ait olduğunun sanıldığını belirten arkeologlar, eyerdeki işaretlerin damganın ait olduğu kişinin kabilesiyle bir bağlantı sağlayabileceğini belirtti.

Gümüş eyerin neden taş yapıda bulunduğuna ilişkin netlik olmadığını, törensel amaçlı ya da kabirle ilgili bir parça olabileceğini kaydeden arkeologlar taş yapının altında bir iskelet buldu ancak bunun tarihi eyerin yapımından sonrasına işaret etti. Gümüş eyerle ilgili ikinci bilimsel makale 2017'de yayımlanacak.

Keşifle ilgili buluntuların fotoğrafları "http://www.livescience.com/56855-ancient-stone-monuments-discovered-along-caspian.html" adresinde bulunabilir.

(HM/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.