Trabzon'da bir tarihi menfez daha bulundu

Trabzon'da bir tarihi menfez daha bulundu
Tarihi geçmişi 4 bin yıllık olan Trabzon’un antik kalbi olarak anılan Ortahisar ilçesindeki Mumhane’deki kentsel dönüşüm kapsamındaki kazı çalışmalarında geçen yıl 1300 yıllık tarihi surlar ve menfez ortaya çıkmasının ardından önceki gün yapılan kazı çalışmalarında yine bir tarihi menfeze rastlanıldı.

Aynı bölgede ortaya çıkan tarihi menfezin açığa çıkmasının ardından kazı çalışmaları Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından durduruldu. Bölgede yapılacak antik kazı çalışmalarının ardından yapılaşmanın nasıl devam edeceğine karar verilecek. 

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, açığı çıkan tarihi menfezin büyük bir kısmının kesme taştan yapıldığını kaydetti. Erüz, “Tarihi menfezin ortaya çıktığı yer antik Trabzon limanının surlara bağlandığı ve 1970'lere kadarki dönemde Aşağıhisar dediğimiz Trabzon'un sahildeki tarihi antik limanı, hemen arkasındaki surların doğu bölümünde bulunuyor. 1950 yılından sonra imar planlarıyla birlikte bu bölüm kaldırıldı ve sur ortadan kalktığı için bu alan boş gibi gözüküyor ama 1950'lerin başında burada Mumhane Kulesi, hemen içerisinde Mumhane camisi vardı. Arka kısmında yani deniz tarafında ise Mumhane Köprüsü dediğimiz köprü bulunuyordu. Surlar, 1300'lerde yapılmış. Osmanlının 1644 döneminde imar çalışmaları sırasında buradaki ticaretin gelişmesine paralel olarak surlara Mumhane ve Moloz kapısı açıldı. O dönemden sonra burası aktif ticaret merkezi olarak kullanıldı. Mumhane, Anadolu'da en önemli mum üretim merkezlerinden birisi olması dolayısıyla bölgeye bu ad verilmişti” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.