Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı
Kültür Rotaları Derneği, hac yolunun yürüyerek canlandırılması için yol güzergahı işaretleme çalışması başlattı.

Kültür Rotaları Derneği, hac yolunun yürüyerek canlandırılması için yol güzergahı işaretleme çalışması başlattı. Çalışmalar için Kütahya'nın Domaniç ilçesine gelen yabancı turistler nişan merasimde yöresel oyunlar oynadılar.

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında sunulan "Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyüş " projesi başlatıldı. Kültür Rotalar Derneği (KRD) tarafından Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ortaklığında, Türkiye'deki 19 adet kültür yürüyüş rotasını, Dernek üyeleri GPS yardımı ile Domaniç ilçesindeki Evliya Çelebi Hac Yolu'nun yol güzergâhlarını üç gün süreyle kırmızı ve beyaz boyalar ile boyayıp yön çalışmalarını başlattı. Dernek üyeleri üç gün süreyle Çukurca Beldesinde ikamet etti. Ukrayna, Macaristan, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Kanada gibi ülkelerden gelen üyeler Çukurca Beldesindeki bir nişana da misafir oldular. Düğünde Beldenin yöresel oyunlarını oynayıp düğün adetlerini yerinde gördüler.

Çukurca Beldesi Belediyesi ve Çukurca Gençler odası tarafından misafir edilen on kişilik gruba belde halkından Bünyamin Aytekin eşlik etti. Yabancı dil bilen Aytekin konuşmasında, "Her yıl olduğu gibi bu senede turistlerimizi ağırladık Evliya Çelebinin yolunu takip ederek bizim köyümüze geldiler. Türk milletinin misafirperverliğini gösterdik. Burada nişan merasimimize katıldılar. Beraber oyun oynadık, oyunlar oynattık. Geçen yılda gelmişlerdi ama bu sefer daha güzel oldu. Grup halinde geldiler. İnsanlarımızda çeşitli kültürleri tanıdı. Yöresel oyunlarımızı oynadılar. Adetlerimizi gördüler. Oynamaya çalıştılar. Bende elimden geldiği kadar tercüman olmaya çalıştım. Onların telaffuz edemediği kelimeleri tercüme etmeye çalıştım" diye konuştu.

Kültür Rotalar Derneği yönetim kurulu üyesi Berat Onat Alan, "Kate Clow ile beraber Kültür Rotaları Derneğinde çalışıyorum, Derneğimizin büyük bir projesi var, Avrupa'dan Antalya'ya yürüyüş yolu, şu an arkadaşlarımız ile birlikte Evliya Çelebi'nin yolunu işaretliyoruz. Yolumuz Altınova'dan başladı, sonrasında İznik, Yenişehir, İnegöl, Domaniç, Tavşanlı hattında olacak. Yaptığımız iş Evliya Çelebi'nin Hacca giderken geçtiği köylerini, dağ yollarını, işaretlemek olacak. Domaniç Dağlarındayız şu an Çukurca'dayız Osmanlı'nın doğduğu yerlerdeyiz. Arkadaşlarımızda bu proje ile Osmanlı kültürünü, Anadolu kültürünü daha yakından tanıma şansları oldu. Doğa buralarda gerçekten çok güzel dağa çıkarken günde 15 km yürüyoruz. Buranın doğasına ve insanına değecek zorluklar bunlar. Çünkü gittiğimiz her köyde çok güzel ağırlanıyoruz. Arkadaşlarımız kültürünü öğretiyoruz. Bizlerin kendi kültürlerini kendilerine aktarıyoruz. Ukrayna, Macaristan, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Kanada gibi ülkelerden arkadaşlarımız geldi. Arkadaşlarımızın farklı kültürde olması ve Türk kültürünü merak etmeleri ortak paydası aslında bizim Anadolu kültürünü, eski medeniyetleri, şu anki medeniyetleri, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerini merak etmeleri ve beraber Evliya Çelebi Hac yolunu işaretlememiz gerçekten çok faydalı buluyorum" dedi.(TY-EFE)

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

Turistler, Nişan Töreninde Yöresel Oyun Oynadı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.