• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Adana 11 °C
  • Adıyaman 8 °C
  • Afyon 1 °C
  • Ağrı 2 °C
  • Amasya 1 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C
  • Artvin 7 °C
  • Aydın 5 °C
  • Balıkesir 1 °C

Tübitak Başkanı Mandal: “2018 Yılında 27 Bin 468 Projeyi Destekledik”

Tübitak Başkanı Mandal: “2018 Yılında 27 Bin 468 Projeyi Destekledik”
Ege Üniversitesi üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof.

Ege Üniversitesi üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "2018 yılında toplam 27 bin 468 projeyi destekledik. Projelere toplam 1,9 milyarlık destek aktardık. Tüm bu veriler yeni dönemde üniversite ve sanayi iş birliğini içeren programlara desteklerimizi arttıracağız" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu'nda "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve Yeni TÜBİTAK Yaklaşımı" konulu konferans verdi.

TÜBİTAK'a en fazla proje sunan ve en çok projesi kabul gören üniversite konumundaki Ege Üniversitesi'ne, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'ın davetiyle konuk olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye nüfus açısından hala genç ve dinamik bir ülkedir. Yeni dönemde üniversite ve sanayi iş birliğini içeren programlara desteklerimizi arttıracağız" diye konuştu.

Ar-Ge'de önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Başkan Prof. Dr. Hasan Mandal, "2016-2017 yılları arasında Araştırma ve Geliştirme (Ar- Ge) harcamaları yüzde 5, TÜBİTAK personel istihdamı yüzde 12 arttı. Ar- ge alanında özel sektörün yatırımı da bu süreçte yükseldi. Özel sektörde en çok yatırım yüzde 12 ile imalata yapıldı. Yükseköğretim alanındaki Ar- ge çalışmalarında ise yüzde 6,30 ile sağlık alanı en önemli hareketliliğe sahip oldu. Orta teknoloji ürünlerini içeren alanında oldukça başarılıyız. Ancak, bizim hedefimiz geride kaldığımız yüksek teknoloji alanındaki çalışmaları arttırmak. Bu dönem ilk kez sadece yüksek teknoloji alanında bir çağrı ile çıktık. Bu konuda sayı olarak fazla geri dönüş ve talep aldık. Bu dönemden itibaren ileri teknoloji alanındaki gelişmeleri ve başarıları daha da ilerleteceğiz" diye konuştu.

1,9 milyarlık destek aktarıldı

TÜBİTAK hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Prof. Dr. Mandal, "2018 yılında toplam 27 bin 468 projeyi destekledik. Projelere toplam 1,9 milyarlık destek aktardık. Tüm bu veriler ışığında 2019 yılında daha fazla hedef, çıktı ve etki bazlı program ve yönetim anlayışıyla ilerleyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu vurgulayan Başkan Prof. Dr. Mandal, "Türkiye nüfus açısından hala genç ve dinamik bir ülkedir. Yeni dönemde üniversite ve sanayi iş birliğini içeren programlara desteklerimizi arttıracağız. Ayrıca doktora öğrencilerinin sanayide istihdamını desteklemeye başladık. Artık sektörde çalışan doktora öğrencisinin maaşının yüzde 60'ını üniversite aracılığıyla biz ödeyeceğiz" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise "Yaklaşık 3 bin kişilik kaliteli öğretim elemanı kadrosuyla Ege Üniversitesi ailesi olarak tek bir hedefe kilitlendik. Hedefimiz, araştırma üniversitesi olmak. Bu hedef doğrultusunda araştırma stratejimizi, öncelikli alanları dikkate alarak yapılandırdık. Ege Üniversitesi olarak başvuruda bulunduğumuz TÜBİTAK 1000 Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Arttırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında beş alanda biz yetkiniz dedik ve TÜBİTAK'ta bu alanlarda yetkin olduğumuzu yüzde 100 doğruladı. Bu alanlar; Biyoteknoloji, Enerji, Gıda Bilimleri ve Teknolojileri, Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları ve Kimyasal Teknolojilerdir. Araştırma stratejimizin diğer bir dayanak noktası, araştırma laboratuvar altyapısının etkin kullanımı ile ilgili. Bu anlamda EGE- LABSİS Yazılım Sisteminin uygulamaya koyduk" dedi.

"Üniversitemiz, TÜBİTAK'ın yeni dönem programlarında da yer alıyor"

Multidisipliner çalışma ortamlarının güçlendirilmesi ve arge çalışmalarının teşvik edilmesi konularının stratejik amaçlarının arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Budak, "Bu doğrultuda (BAP) Bilimsel Araştırma Projeleri Destekleri, yeniden yapılandırılarak çeşitlendirdik ve performansa dayalı bütçe uygulamasına geçtik. BAPSİS ve AVESİS devreye sokarak proje süreçlerini çok daha şeffaf ve hızlı bir hale getirirken, disiplinler arası bir network ağını da faaliyete geçirdik. Bu network sayesinde sanayicilerimiz, akademisyenlerimize çok daha kolay ulaşabiliyor. Bu sistemlerle, projelerimizin ölçülebilir başarı koşulları ile birer çıktıya dönüşmesini de teşvik ediyoruz" diye konuştu.

Ege Üniversitesi en çok projesi kabul gören üniversite

Yükseköğretim Kurulunun 2018-2022 Dönemi Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesinde, Ege Üniversitesi'nin pilot üniversite olarak seçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2018 yılında üniversitemizin eğitim ve araştırma alanında uluslararası işbirliği anlaşmalarının sayısını, 96'dan 116'ya çıkardık. Üniversitemiz, TÜBİTAK - ARDEB'in 2017 yılında verdiği destek istatistiklerine göre ARDEB projelerinde; 382 proje ile en fazla proje başvurusu yapan ve 81 proje ile en çok sayıda projesi kabul edilen üniversite oldu. Ege Üniversitesi, projelere aktarılan bütçe sıralamasında ise 27,41 milyon TL ile üçüncü sırada yer aldı. Yine 2017 yılında, ARDEB tarafından görevlendirilen dış danışmanların üniversite bazlı dağılımında Ege Üniversitesi 219 kişi ile birinci sıradadır. Üniversitemiz, TÜBİTAK'ın yeni dönem programlarında da yer alıyor. 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı kapsamında, ilk destek almaya başlayan 10 kurumdan biriyiz. 6'ıncı senemizi tamamladık. YÖK'e TTO AŞ. Başvurumuzu gerçekleştirdik ve şirket kurulumu için onay beklemekteyiz. 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı kapsamında 1'inci Faz başvurusu hazırlanmasına karar verilen 18 kurum arasında yer almaktayız. Program kapsamında "Ülkemizde ve Dünyada Halk Sağlını En Fazla Tehdit Eden HIV, HPV ve Influenza Kaynaklı Enfeksiyonlara Karşı Tanı Kitleri, İlaç Formülasyonları ve Aşı Geliştirme" başlıklı proje üzerinde çalışıyoruz. Türk Patent ve Marka Kuruluna göre 2017 yılında 47 olan patent sayımız 2018 yılında 72'ye, serbest buluşlarımız ise 119'a yükseldi."

"EÜ araştırma üniversitesi olmayı hak ediyor"

Alanında yetkin 3 binden fazla akademisyeni ile araştırma faaliyetlerinde sürekli gelişim içerisinde olan Ege Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olmayı hak ettiğini söyleyen Prof. Dr. Necdet Budak, "Araştırma üniversitesi olma, bölge ve ülke ekonomisine katma değer sağlama amaçları doğrultusunda tüm akademisyenlerimizle adeta tek yürek olduk. Bizler bu inançla çalışıyoruz. Ege Üniversitesinin bilimsel ve kültürel birikimin; Cumhurbaşkanımızın, Bilim ve Teknoloji Bakanımızın, YÖK Başkanımızın ve TÜBİTAK'ın destekleriyle milletimize ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyoruz" dedi.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Budak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal'a çiçek ve plaket takdim etti. Konferans öncesi Prof. Dr. Mandal'ı makamında ağırlayan Rektör Budak, TÜBİTAK Başkanı'nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tübitak Başkanı Mandal: “2018 Yılında 27 Bin 468 Projeyi Destekledik”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2002 Haber Sitesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 533 02 62 Faks : 0212 210 34 00