Türk Doktorun Makalesine Avrupa’dan Temel Bilim Ödülü

Türk Doktorun Makalesine Avrupa’dan Temel Bilim Ödülü
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt'un imzasını taşıyan ve dışkıdaki bir bakterinin kolon kanserine karşı kullanılmasıyla ilgili makaleye...

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt'un imzasını taşıyan ve dışkıdaki bir bakterinin kolon kanserine karşı kullanılmasıyla ilgili makaleye Avrupa'dan "Temel Bilim Ödülü" geldi.

Tarsus Medical Park Hastanesi'nde görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt'un, Houston Methodist University'de görev yapan ve mikrobiyata alanında dünyanın en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Eamonn M. M. Quigley ile birlikte yazdığı makale ses getirdi. İnsan dışkısında bulunan bifidobakteriumun kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılabilmesiyle ilgi makaleye Avrupa Gastroenteroloji Derneği (UEG Week) 2018 Temel Bilim Ödülü verdi. Uzm. Dr. Bozkurt, Ekim ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılacak olan UEG Week yıllık kongresinde sözlü sunum yapmaya davet edildi.

Mikosporin üretir hale gelmeli

Uzm. Dr. Hüseyin Sancar Bozkurt UEG Week'ten gelen ödül mesajı ve davetinin ardından yaptığı açıklamada, insan kalın bağırsağındaki bakterilerin yüzde 5'inden daha azını oluşturan bifidobakteriumun, kolon kanserine karşı koruyucu ve tedavi etkisi olduğu konusunda bilim dünyasında bir görüş olduğunu, Prof. Dr. Eamonn M. M. Quigley ile birlikte bu çerçevede bir makale hazırladıklarını söyledi. Uzm. Dr. Bozkurt, "Bu bakterinin güçlendirilmesi ve genetik yapısıyla oynanarak şu anda üretmediği mikosporin amino asidini üretir hale gelmesinin sağlanması halinde, kolon kanserinin önlenmesi ve tedavisi için güçlü bir ilaç elde edilebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Ödülü alan ilk Türk hekim

Bu konu üzerine "Mikosporin amino asit üreten bifidobakteriumun kolon kanserini önlemesi hipotezi" başlıklı bir çalışma yaptıklarını kaydeden Uzm. Dr. Bozkurt, "Makalemizde, genetik mühendislerinin bu bakteri üzerinde çalışmaları halinde kolon kanserine karşı bir umut ışığı doğabileceğini belirttik. Makalemiz, Avrupa Gastroenteroloji Derneği (UEG Week) tarafından ilgiyle karşılandı. Makaleye, 2018 Temel Bilim Ödülü vermeyi kararlaştırdıklarını bildirdiler. Bu ödülü alan ilk Türk hekimi olmanın gururunu yaşıyorum" diye konuştu.

Uzm. Dr. Bozkurt, ödülünü almak ve konuyla ilgili ilk sunumlardan birini yapmak üzere Ekim ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşecek UEG Week yıllık kongresine davet edildiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.