Türk gencinin Almanya'da dalak yerine sağlam böbreğini aldılar

Türk gencinin Almanya'da dalak yerine sağlam böbreğini aldılar
Dalağının alınması için Almanya'da bulunan bir çocuk kliniğine yatan 18 yaşındaki Kerim Ramazan Uçar, ameliyatta sağlam böbreğinin alındığını söyledi.

Almanya’nın Bremen şehrinde yaşayan Kerim Ramazan Uçar (18) 4 Ekim‘de dalağının alınması için yattığı "Klinikum Bremen Mitte Prof.-Hess-Kinderklinik“ adlı çocuk kliniğinde yanlışlıkla sağlam böbreğinin alındığını açıkladı. KSV Vatanspor II takımı futbolcusu olan Uçar, irsi bir kan hastalığı (Kugelzellen anomie) nedeniyle bu ameliyatı olması gerektiğini belirterek, “Bana basit bir ameliyat olacağı hatta 2 gün sonra taburcu olabileceğim söylenmişti. Fakat ameliyattan sonra sağlığım daha da bozuldu. Günlerdir acı ve mide bulantısı çekiyorum. Hakikati öğrenince şok oldum. Hayallerim başıma yıkıldı“ dedi.

“Organlar nasıl karıştırılabilir“
Yanlış bir organ ameliyatına engel olmak için ameliyattan önce koluna bir bant taktıklarını anlatan Türk genci, ameliyattan sonra acıdan bir türlü kendine gelemediğini, morfin ile uyutulduğunu belirterek, "Ailemin beni ziyarete geldiklerini hissediyor fakat gözümü bir türlü açamıyordum. Bir şeylerin yanlış gittiğini sezinlemiştim. Bir iki gündür kendime geldim. Olayı öğrenince araştırma yaptım.Araştırmalarıma göre dalak ve böbreğin karıştırılması imkansız görünüyor. Bu nasıl bir dalgınlık olabilir. Ayrıca iyileşince dalak ameliyatı için tekrar ameliyat olmam gerekiyor. İnşallah yine yanlışlık olmaz“ dedi.

“Yanlış ameliyatı patoloji raporunda öğrendik“
Olayı anlatan anne Durna Uçar, üç gün sonra gelen patoloji raporunda dalak yerine böbreğin alındığını ve şok yaşadıklarını belirterek, “Oğlumuzu doğduğundan beri getirdiğimiz bu klinikte böyle bir olayla karşılaşacağımız hiç aklımıza gelmemişti. Ailece büyük şok yaşıyoruz. Neticeyi söylemek için oğlumuzun daha iyi olmasını bekledik“ dedi.
Doktorların böbreğin büyük olasılıkla yer değiştirmiş olacağından ve yanlışlıkla alınmış olabileceğinin söylediğini belirten üzüntülü anne, “İnanılır gibi değil. Ameliyattan önce ultrasonla organ yeri tespiti yapılması gerekirdi. Biz de olayı polise intikal ettirdik. Böbreğin oğluma ait olup olmadığını raporla bildirilmesini istedik. Polis, böbrek dahil elimizde bulunan tüm kayıtlara el koyarak araştırmasını sürdürüyor“ dedi.

“Başka canlar yanmasın“
Hastaneden şikayetçi olduklarını ve başlarına gelen olayın kendilerine şok etkisi yaptığını belirten anne, sözlerine şöyle devam etti “Oğlumun aynı hastalık nedeniyle 10 yıl önce dalağı burada küçültülmüştü. Zaman içinde büyüyen dalağın alınması gerektiğinden tekrar buraya getirmiştik. Ateş düştüğü yeri yakıyor. İsteğimiz başka çocuklarımız benzer vakalarla karşılaşmasın, karşılaşan da sessiz kalmayıp haklarını aramasıdır. Böylece doktorlar belki daha dikkatli olurlar. Başka canlar yanmasın“ dedi.

“Avukata başvurduk“
Yanlış ameliyatla oğlunun hayatının karartıldığını belirten baba Selçuk Uçar, Bremen‘de davalarını üstlenen avukat bulduklarını belirterek, “Başımıza gelenleri anlattık. Oğlumuzun geleceği önemli. Geriye dönüşü olmayan bir ameliyat hatası yapıldığından davayı kazanma konusunda avukattan olumlu yanıt aldık“ dedi.

“Kliniğin sağlık skandalları bitmiyor“
Yeğenini ziyarete gelen Cüneyt Uçar ise adı geçen klinikte yaşanan bu olayın ilk olmadığını iddia ederek, "Bir bebek kaybolması, bir Türk çocuğunun boğaz ağrısı nedeniyle yattığı klinikte ertesi günü vefat etmesi ve yeğenimin yaşadığı olay ile son üç yıl içinde bildiğim bu üçüncü vakadır. Geriye dönüş olmadığına göre artık şimdiden sonrası önemli. Yeğenimin hayatını etkileyecek mesele bu. Bizde hakkını sonuna dek arayacağız tabi ki“ dedi.
Hastane yönetimi ise hatalarını kabul ederken hukuka yansıyan bu konuyla ilgili yorum yapmaktan çekindi.

Erdal Altuntaş 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum