Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlarından Ortak Açıklama

Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlarından Ortak Açıklama
Mevlüt Çavuşoğlu ve Nikos Kotzias Nato'nun Ege denizindeki mülteci ölümlerinin önüne geçebileceğinden ümitli.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "NATO'nun Ege üzerindeki faaliyetleriyle kaçak göçle mücadelede daha başarılı olacağımıza inanıyoruz. Elbette NATO'nun faaliyetleri Türkiye ve Yunanistan olarak her ülkenin hukuki ve siyasi konumlarına halel getirmemesi gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atina'daki temasları kapsamında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Kotzias, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke ilişkilerini değerlendirdik. Salı günü İzmir'de gerçekleşecek olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısının gündemini de belirlemeye çalıştık. Dördüncü toplantıyı gerçekleştireceğiz. Daha önceki toplantılarda önemli kararlar aldık, anlaşmalar imzaladık ve bunların uygulanmasının önemli olduğunu bir kere daha vurguladık. Birkaç tanesini uyguladık, birkaç tanesi üzerinde çalışıyoruz. Bunları da gözden geçirdik" dedi.

İki ülke arasındaki bağları güçlendirecek somut projelerin görüşüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "İstanbul-Selanik arası hızlı tren ki bu hızlı trenin Adriyatik'e kadar gitmesi öngörülüyor. Biz de bunu destekliyoruz. İzmir ve Selanik arasındaki gemi taşımacılığı. Hem yolcu hem de yük taşıyacak gemilerin iki ülke arasında gidip gelmesine önem veriyoruz. Yunanlı şirketin taleplerini yerine getirmek için de yetkililerimiz çaba sarf ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de, Kıbrıs bölgesinde İsrail hatta Mısır bölgesinde çıkabilecek gaz ve petrolün de Avrupa'ya ulaşabilmesi için Türkiye ve Yunanistan'ın kilit ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, "İşbirliği için önümüzde imkanlarımız var. Ege konularında farklı görüşlerimiz olabilir. Yıllardır devam eden sorunlar var ve farklı tutumlarımız var. Hem siyasi hem hukuki farklı tutumlarımız var ve konularımız var. Biz bunları biliyoruz. Ama bu görüş ayrılıklarının ve tutumların tırmanmaya yol açmaması için samimi gayret sarf ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ege konularına da barışçıl bir çözüm getirilebileceğini kaydeden Çavuşoğlu, tırmandırmaya yol açacak tutumlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

"HER İKİ HALKIN DA KABUL EDECEĞİ BİR ÇÖZÜM OLMASI LAZIM"

Kıbrıs konusunda çözümün yakın olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Zor olan konuları biliyoruz. Ülke konusu, toprak konusu, güvenlik ve garanti gibi konular var. Görüşmelerin sonunda gündeme gelecek. Yunanistan, Türkiye ve İngiltere'nin olduğu toplantılarda gündeme gelecek konular var. Ama bir gerçek var. Hiç bu kadar çözüme yakın değildik. Türkiye olarak çözüm için kalıcı, adil bir çözüm için her türlü desteği veriyoruz. Güven arttırıcı tedbirlere de destek veriyoruz, kendimiz de bu adımları atıyoruz. Her iki halkın da kabul edeceği bir çözüm olması lazım. Biz bunu biliyoruz. Referandumda halklar oy verecek. İki halkın hassasiyetini de göz önünde tutmak lazım. çözümün Gerek Akdeniz gerek Yunanistan gerek Türkiye ve daha da önemlisi Kıbrıs'taki iki halka neler sunabileceğini, bölgenin istikrarı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bizim bu konudaki desteğimiz devam edecek" açıklamasını yaptı.

"IRAK'TAKİ VE SURİYE'DEKİ GELİŞMELER TÜRKİYE'Yİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR"

Suriye, Irak, Libya konularının ele alındığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Tüm bütün konuların bize de yansıması var. Komşu ülke olarak Irak'taki ve Suriye'deki gelişmeler Türkiye'yi doğrudan etkiliyor. Ama bu krizin yansımaları sadece artık Türkiye ve Yunanistan'ı etkilemiyor. Tüm Avrupa'yı etkiliyor. Global bir sorun haline geldi. Dolayısıyla çözümü de aslında global bir yaklaşımla ele alınması gerekiyor. Sorunun çözümü noktasında gayretler sarf ediyoruz. Bunun yansımaları var. İnsani yansımaları var, kaçak göç, kaçakçılar var" ifadelerini kullandı.

29 Kasım'da yapılan toplantıda belirlenen yol haritasında Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu sorun Nikos'un da dediği gibi ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın sorunu. Çözümü de ne Türkiye'de ne de Yunanistan'da aranmamalıdır. Köklü çözümleri nasıl getirebiliriz bunları konuşmamız lazım" açıklamasını yaptı. Göç konusunun ciddi bir boyuta ulaştığını ve NATO'nun yardımına başvurulduğunu bildiren Bakan, "NATO'nun Ege üzerindeki faaliyetleriyle kaçak göçle mücadelede daha başarılı olacağımıza inanıyoruz. Elbette NATO'nun faaliyetleri Türkiye ve Yunanistan olarak her ülkenin hukuki ve siyasi konumlarına halel getirmemesi gerekiyor. Biz kendimizi düşündüğümüz kadar Yunanistan'ın da hukuki ve siyasi tutumunu da önemsiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.