Türkiye'nin İlk Guava Üreticisi! 5 Yıl Önce 5 Fidan Dikerek Başladı Şimdi Yok Satıyor

Türkiye'nin İlk Guava Üreticisi! 5 Yıl Önce 5 Fidan Dikerek Başladı Şimdi Yok Satıyor
Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına Mersin'in Silifke ilçesinde başlandı.

Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına Mersin'in Silifke ilçesinde başlandı. 5 yıl önce 5 fidan diken Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, şimdi bin fidanla yılda 10 ton guava üreterek Türkiye'nin ilk guava üreticisi oldu.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ GUAVA'YI O ÜRETTİ

Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke'de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun olduğunu söyledi. Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti.

KANSERE KARŞI KORUYUCU

Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti. Guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.

5 YIL ÖNCE 5 FİDANLA BAŞLADI, ŞİMDİ TONLARCA ÜRETİYOR

Yurt dışındaki insanların çok beğenerek bahsettiği ve bildiği meyveyi ülkede tanıtmak için çok çaba harcadığını ifade eden Levent, "Silifke'nin iklimi müsait geldi. Bu yıl kış yumuşak geçtiği için verim yönünden çok büyük artış gösterdi. Yıllar içerisinde uğraşarak bin ağaca kadar çıktım. Bu yıl 10 ton ürün bekliyorum. Yurt içinde tanıtıp satmaya başladım. Daha önce hallerde satamıyordum. Çünkü ithal bir meyve olarak gözüküyordu. Geçen yıl Gümrük Dış Ticaret Müdürlüğüne başvurarak bu ürünü Türkiye'de yetiştirildiğini ispatladım.

TÜRKİYE'DE SATIŞA BAŞLADI

Türkiye hallerinde şu andan itibaren satışına başladık. Güzel doğal bir meyve lezzeti güzel. Vitamin ve minareller yönünden zengin içeriğe sahip bir meyvedir. Her meyve gibi bu da bazı hastalıklara iyi gelmektedir. İçinde likopen oranı yüksek. İçinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuttaki prebiyotikleri destekliyor. Bu sayede hastalıkları geçirmesi açısından önemli. Kanser hastaları da tercih ediyor. Zayıf düşmüş hastalar da tercih ediyor. Sağlıklarına kavuşmasında yardımcı olan bir ürün. Hoş keskin bir kokusu var.

Dünyada en çok bunun meyve suyu tutuluyor. Bu yıl deneyeceğiz. Antalya Akdeniz Üniversitesi bu meyve için bahçemizde doktora çalışmasına Üniversite Senatosundan izin alarak başladı. 3-4 yıl sürecek bir doktora çalışması yapılacak. Bu yıl melezleme çalışması yapıldı. Ürünün Türkiye şartlarına daha çok adapte ve gelişmesi için bizlere yardımcı oluyorlar. Çiçek döneminden hasadına kadar ilgileniyorlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.