• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Adana 18 °C
  • Adıyaman 11 °C
  • Afyon 8 °C
  • Ağrı 3 °C
  • Amasya 9 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 18 °C
  • Artvin 9 °C
  • Aydın 14 °C
  • Balıkesir 9 °C

Türkiye’nin İlk Uzay Radyasyonu Test Alt Yapısı Odtü-saçılmalı Demet Hattı’nın Açılışı Yapıldı

Türkiye’nin İlk Uzay Radyasyonu Test Alt Yapısı Odtü-saçılmalı Demet Hattı’nın Açılışı Yapıldı
Türkiye'nin ilk parçacık radyasyonu test altyapısı olma özelliği taşıyan ve uzay çalışmalarında dışa bağımlılığı azaltacak olan ODTÜ-Saçılmalı...

Türkiye'nin ilk parçacık radyasyonu test altyapısı olma özelliği taşıyan ve uzay çalışmalarında dışa bağımlılığı azaltacak olan ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, "Teknoloji olağanüstü bir hızla ve olağanüstü bir yayılmayla gelişiyor. Türkiye'nin bu yarışta geri kalmaması lazım. Onun için üniversitelerimizin, hocalarımızın bu konudaki çalışmaları çok kıymetli. Sizlerde bu gayret, hedef ve çaba olduğu sürece bizler sizlerin yanınızdayız" dedi.

ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nın açılış töreni Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Ağbal, projenin 2015 yılında programa alındığını belirterek, 4 yıllık çalışmanın ardından merkezin açılışının yapıldığını söyledi. AK Parti hükümetinin her dönemde özellikle bilimsel araştırma, geliştirme projelerinin desteklenmesine önemli kaynaklar ayırdığını kaydeden Ağbal, "Son 17 yılda sadece ve sadece kalkınma planında üniversitelerin araştırma altyapılarının kurulması için ayrılan kaynak 10 milyar lira civarında. Dolayısıyla önemli bir kaynağı bu süreçte üniversitelerimize tahsil ettik. Birçok üniversitemiz bu şekilde araştırma altyapılarını oluşturdu, laboratuvarlarını kurdu ve son yıllarda elde edilen ilerlemelerin arkasında da bu yapılan yatırımlar yer alıyor" diye konuştu.

"Hedefimiz Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payını yüzde 1.8'e çıkarmak"

AK Parti hükümeti olarak Türkiye'nin kalkınması, büyümesi, rekabetçiliğinin artması konusunda önemli atılımlar atıldığını dile getiren Ağbal, "Ekonomide kaydettiğimiz bütün bu gelişmelerin arkasında yıllardır sürdürülen emek ve gayret var. Özellikle bilimsel araştırma ve geliştirme alanlarında bu dönemde önemli ilerlemeler kaydettik. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 0,51 düzeyindeyken, şimdi yüzde 1.05 civarında. Bu yeterli mi, değil. Bunu normalde OECD ülkelerinin ortalaması olan yüzde 2, yüzde 2.5 seviyesine çıkarmamız lazım. İlk aşamada hedefimiz 2023 yılı itibariyle Ar-Ge harcamalarını milli gelir içindeki payını yüzde 1.8'e çıkarmak. İnşallah gerek özel sektör, gerek üniversiteler, gerekse kamu Ar-Ge harcamalarını arttıracak önemli bir hamle dönemi olacak" şeklinde konuştu.

ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nı kuran ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melehat Bilge Demirköz ve ekibini tebrik eden Ağbal, "Teknoloji olağanüstü bir hızla ve olağanüstü bir yayılmayla gelişiyor. Türkiye'nin bu yarışta geri kalmaması lazım. Onun için üniversitelerimizin, hocalarımızın bu konudaki çalışmaları çok kıymetli. Sizlerde bu gayret, hedef ve çaba olduğu sürece bizler sizlerin yanınızdayız" ifadelerini kullandı.

"Yurt dışına olan bağımlılığımız bir miktar daha azalmış olacak"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit ise, "Uzayın radyasyon ortamı, uyduların görev sürelerinin kısalmasına ve hatta bazen sonlanmasına sebep oluyor. Kritik elektronik bileşenlerin veya bazı malzemelerin uzayın radyasyon ortamına karşı dayanımının test edilmesi gerekiyor. Bu test altyapısı bize bu imkanı sağlayacak. Yurt dışına olan bağımlılığımız bir miktar daha azalmış olacak" dedi.

Törene Ağbal'ın yanı sıra eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Suat Ünal ve ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök katıldı. ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demirköz, konuşmaların ardından Ağbal ve diğer katılımcılara ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı'nı göstererek bilgiler verdi.

ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Türkiye'nin ilk parçacık radyasyonu test altyapısının kurulumu gerçekleştirildi. Test altyapısı ile kritik uydu bileşenlerinin uzaya gönderilmeden önce oradaki radyasyon ortamına karşı dayanıklılığının test edilmesi ve böylece bu alanda dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen proje, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Hızlandırıcı Tesisi kullanılarak geliştirildi. ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı, ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz ve ekibi tarafından kuruldu.

Türkiye’nin İlk Uzay Radyasyonu Test Alt Yapısı Odtü-saçılmalı Demet Hattı’nın Açılışı Yapıldı

Türkiye’nin İlk Uzay Radyasyonu Test Alt Yapısı Odtü-saçılmalı Demet Hattı’nın Açılışı Yapıldı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2002 Haber Sitesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0850 533 02 62 Faks : 0212 210 34 00