Türkiye'nin 'STAR'ı

Türkiye'nin 'STAR'ı
SOCAR tarafından Aliağa’da inşa edilen 6,3 milyar dolarlık STAR Rafinerisi açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, cari açığı yılda 1,5 milyar dolar düşürecek projeyle ilgili olarak “Dışa bağımlılık azalacak, refah artacak” dedi.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın iştiraki SOCAR Türkiye tarafından Aliağa'da inşa edilen ve reel sektörün 6,3 milyar dolarlık yatırımla tek noktaya yaptığı en büyük proje olma özelliğini taşıyan STAR Rafineri'nin açılışı gerçekleşti. Aynı zamanda Petkim Rüzgâr Enerjisi Santrali, Petlim Konteynır Limanı ve Aliağa Genel Müdürlük binasının açılışı için de düzenlenen törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azeybaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, diğer siyasiler, SOCAR yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

REFAHI ARTIRACAK
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha önce birlikte Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatları ve TANAP'ı hayata geçirmiştik. Bugün açılışını yaptığımız STAR Rafinerisi ile, bir adım daha atıyoruz, stratejik ortaklığımızı güçlendirmiş oluyoruz. Dünyanın ticaret savaşları ve krizlerle sarsıldığı dönemde, birer birer açılışını yaptığımız projelerle, ülkelerimiz ortak hedeflerine yaklaşıyor. 2008'den beri enerji alanında ülkemizde bulunan Azerbaycanlı şirket SOCAR; STAR ile yeni yatırımını yine ülkemize kazandırmıştır. Yılda 10 milyon ton ham petrol işleme ve 1,6 milyon depolama kapasitesine sahip bu tesis, petrol ürünlerinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak. İstihdam artışıyla da bu bölgemizde refahı artıracağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.