Uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak

Uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak
Konya’nın Karapınar ilçesinde çorak arazide 2 bin 600 futbol sahasına eşit alanda yerli üretim panellerle kurulmaya başlayan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES), tamamlandığında uzaydan görülecek, 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin Türkiye tarihinin en stratejik projelerinden biri olduğunu belirterek, “Nasıl ki petrol stratejik bir enerji kaynağıysa, bu gördüğünüz paneller petrol gibi, bu asrın petrolü. Petrolden farkı şu; petrol tükeniyor bu tükenmiyor” dedi.

Karapınar Güneş Enerjisi Santralinde panel montaj çalışmaları devam ediyor. Ankara'da kurulan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasında üretilen, şu anda teknolojik olarak sınıfında dünyanın en gelişmiş teknolojiye, yüksek verimliliğe sahip panelleri, Karapınar'daki güneş enerjisi santralinde montajlanarak üretim için hazır hale getiriliyor. Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, projenin uzun bir serüven sonunda rüyaların gerçek olduğu bir proje olduğunu söyledi. Ata, “Bu proje Enerji Bakanlığımızın 3-4 yıl önce politika olarak benimsediği ve dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın kişisel olarak gerçekten çok özel önem verdiği, üzerinde çok durduğu, kişisel olarak mimarlığını yaptığı bir proje, yenilenebilir enerji kaynak alanları projesi. Sadece yenilenebilir enerjinin payını arttırmayı hedefleyen bir proje değil, yenilenebilir enerji teknolojilerinin de milli olarak üretilmesini hedeflemiş, planlanmış bir proje. Üç sene önce bu projenin ihalesi çıktı, bir çok insan için çok inanılır gelmedi. Çünkü şartlar şuydu: silisyum minerali alacaksınız, saflaştırılmış silisyum minerali, ondan panel üreteceksiniz. Çok insan bunun yapılabileceğini ihtimal vermedi. Çok spekülasyonlar yapıldı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.