Uzmanlar Enerji Günleri’nde Bir Araya Geldi

Uzmanlar Enerji Günleri’nde Bir Araya Geldi
Temiz enerji konusunda gerçekleştirdiği etkinliklere devam eden Tepebaşı Belediyesi ile TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi işbirliğinde...

Temiz enerji konusunda gerçekleştirdiği etkinliklere devam eden Tepebaşı Belediyesi ile TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi işbirliğinde düzenlenen Enerji Günleri etkinliğinde temiz enerji ve enerji verimliliği, alanında uzman isimler tarafından ele alındı.

Tepebaşı Belediyesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi işbirliğinde düzenlenen Enerji Günleri etkinliği yoğun katılım ile gerçekleştirildi. "Enerjinle Kente Hayat Ver" sloganıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın yanı sıra TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi Başkanı Serpil Çamoğlu, akademisyenler, enerji sektörünün paydaşları ve vatandaşlar katıldı.

"Belediyemiz enerji verimliliği konusunda elde ettiği öncü deneyimleri ile Türkiye'de fark oluşturmuştur"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, konuşmasında, "Bu salonda bu hafta gerçekleşen 2. enerji toplantısı. Geçen günlerde yerel yönetimlerin enerji kaynaklarıyla ilgili finans sorunları ve çözümleri konulu toplantı vardı. Bugün de Elektrik Mühendisleri Odamızla birlikte enerji verimliliği, enerji kaynakları ve dağıtımı ile ilgili bir gün düzenledik. Bu toplantıların artarak devam etmesi en büyük dileğim. Biz, mümkün olduğu kadar yurtdışındaki toplantıları da takip ediyor, katılmaya gayret ediyoruz. Belediyemiz enerji verimliliği konusunda elde ettiği öncü deneyimleri ile Türkiye'de fark oluşturmuştur. 2011 yılında BEBKA'ya Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası'nın enerji ihtiyacının yüzde 20'lik kısmının güneşten sağlanması için proje hazırladık. Hizmet Binası, Eskişehir'in düşük karbon ayakizi için enerji etkin ilk kamu binası oldu. Sistem 2013 yılında binamızda kuruldu. 2013'te Avrupa Parlamentosu'nda 1000 belediye başkanı ile birlikte Başkanlar Sözleşmesi'ne attık. Karbon emisyon oranının 2020 yılına kadar yüzde 23 azaltılacağı taahhüdü verildi. 2014'te Dünya Sağlık Örgütü, Sağlıklı Kentler Organizasyonu 6'ncı faz üyeliği onaylandı. 2015'te Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEEP) 4 ay gibi kısa bir sürede, Avrupa Komisyonu tarafından incelenerek onaylandı. 2015'te Tepebaşı Belediyesi Su Sporları Merkezi, LEED Sertifikasını Altın Puan kriteri ile alan Türkiye'nin ilk kamu binası oldu. 2017'de Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı çerçevesinde 2014-2016 yılları arasındaki verileri içeren ara raporu hazırlayan ilk belediye olduk. Ulaşımda elektrikli ve hibrit araç kullanımı, yerel elektrik üretiminde güneş panellerinden yararlanma ve belediye hizmet binalarında enerji etkin faaliyetleri gibi 3 alanda mükemmellik ölçütünü yakalamayı başardık. 2017'de mevcut referanslarımız ve deneyimlerimiz çerçevesinde 86 ülkeden, bin 500'den fazla yerleşim yerinin içinde bulunduğu Uluslararası Yerel Çevre Girişimleri Konseyi-Sürdürülebilir Kentler Birliği üyesi olduk" ifadelerini kullandı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Ender Kelleci, çevreye zararlı enerji yatırımları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının ön planda tutulması gerektiğini ifade ederek, "Gerçekleştirdiğimiz etkinlik ile enerji verimliliğinin önemi, yenilenebilir enerji kaynakları ve binalarda ısı yalıtımının önemi gibi konuları işleyeceğiz. Bir tarafta fosil enerji yakıtlarının tükenme riski ve çevreye verdikleri zararın yüksek seviyede olması, diğer tarafta yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişerek uygulama alanlarının genişletilmesi, sürdürülebilir çevreye duyarlılık ve enerji verimliliği yaklaşımları çerçevesinde, yeni yaklaşımların doğmasına neden olmuştur. Avrupa Birliği, 2030 yılı hedefi olarak yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını, toplam enerji kullanımının yüzde 20'si, 30'u seviyesinde hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte daha sonra bölümler halinde gerçekleşen oturumlara geçildi ve alanında uzman isimler sunumlar gerçekleştirdi. İtibarlı Şehirler için Küçük Karbon Ayak İzi başlıklı konuda sunum yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cengiz Türe, "Artık toplumda "marka" ve "itibar" kelimeleri, şehirler için de çok yaygın olarak kullanılmaya başlanan ve kredibilitesini de arttıran önemli kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun doğru yönetilmesi için de genellikle sürdürülebilirliğin en önemli kriteri olan küçük karbon ayak izine sahip olan bir ülke ya da kent olmak adına bu süreçler içinde aktör olmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kooperatifleri hakkında konuşan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haydar Aras ise, "Demek ki enerji politikalarımızı enerji, ekonomi, ekoloji olmak üzere 3 E'yi dikkate alarak oluşturduğumuzda sorunların kalmayacağını görüyoruz. Aslında enerji kooperatifleri ülkemizin enerji sorunlarını aşma konusunda çok önemli. Eğer bu konuya yeterince önem verirsek, ülkedeki enerjiyi yönetememe krizimizi aşmış olacağız" dedi.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), EPS Sanayi Derneği (EPSDER), Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve farklı özel firmaların katkıları ile düzenlenen Enerji Günleri, oturumların tamamlanmasının ardından sona erdi.

Uzmanlar Enerji Günleri’nde Bir Araya Geldi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.