Venezuela'da Darbe Girişimi! Hükümet Darbeyi Bastırmaya Çalışıyor

Venezuela'da Darbe Girişimi! Hükümet Darbeyi Bastırmaya Çalışıyor
Nicolas Maduro yönetimindeki Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitte.

Nicolas Maduro yönetimindeki Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, "sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini" askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı. Darbe girişiminin yerel saatle 06.35'te başladığı bildirildi.

GUAİDO'DAN ORDU'YA ÇAĞRI

Venezuela'da kendisini devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, orduya darbe çağrısı yaptı. Guaido'nun çevresinde kendisine destek veren üniformalılar da vardı.

VENEZUELA'DA DARBE GİRİŞİMİ! CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Guaido videoda, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkanlığına son verme girişiminin başladığını söyleyerek, Venezuelalıları ve orduyu Maduro'nun 'gaspına' son vermek için çağrıda bulundu.

Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayımladı. Üç dakikalık videoda, bir zırhlı aracın önünde, bir grup askeri ve ev hapsindeki muhalif aktivist Leopoldo Lopez'i yanına alan Guaido, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etti.

Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtildi. Venezuela'da halka ve askeri birliklere sokağa dökülmeleri için çağrıda bulunan kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, "Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Başkent Karakas'ta arkasına aldığı üniformalı askerlerle çağrı yapan Guaido, hükümetin yetkilerini üstlenmek için şiddete başvurmadan mücadele edeceğini vurguladı.

MECLİS BAŞKANI HALKI BAŞKANLIK SARAYINDA TOPLANMAYA ÇAĞIRDI

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. Öte yandan Guaido tarafına geçen askerler kollarına mavi bant takmaya başladı.

"ORDU, MEŞRU DEVLET BAŞKANI MADURO'NUN YANINDA"

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Padrino, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu savunmak için Miraflores Sarayı'na toplanmaya çağırdı.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA: TRUMP, DURUMU TAKİP EDİYOR

Öte yandan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, "ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI DUQUE'DEN DARBECİLERE DESTEK

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz" ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

KÜBA VE BOLİVYA'DAN MADURO'YA DESTEK

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız" değerlendirmesinde bulundu.

MADURO'DAN İLK AÇIKLAMA

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Komutanlarla görüştüm. Bağlılıklarını gösterdiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum" dedi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ, VENEZUELA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARINI UYARDI

Venezuela'da bulunan ABD Büyükelçiliğinden, ülkede yaşayan ABD vatandaşları için yapılan açıklamada, "Ülkede bugün devam eden gösterilerin, önümüzdeki günlerde de devam edeceği öngörülüyor. Eğer Venezuela'dan çıkamıyorsanız sığınaklara gidin. Gösterilerden uzak durun ve gelişmeleri sürekli olarak medyadan takip edin." ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.