100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak

100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak
Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaklaşık 100 yıldır yaşadıkları Hazineye ait arazileri ihaleye çıkartılacak vatandaşlar, arazilere yüksek fiyat biçildiği...

Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaklaşık 100 yıldır yaşadıkları Hazineye ait arazileri ihaleye çıkartılacak vatandaşlar, arazilere yüksek fiyat biçildiği gerekçesiyle yeniden değer tespiti yapılmasını istiyor. 50 ailenin yaşadığı satılacak 73 parselde bulunan bir şehit annesi, evinin ve oturduğu arazisinin satılması halinde gidecek yerinin olmadığını söyledi.

Yalı Mahallesi'nde yıllardan beri Hazine arazisi üzerinde yaşayan vatandaşların, üzerinde oturdukları arazilerin tapuları yok. Bölgedeki Hazine arazileri ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından ihaleyle satışa çıkartılıyor. Arazilerin satışı için belirlenen fiyatların üç yıl öncesine oranla 4-5 katı olduğunu söyleyen vatandaşlar, yıllardır oturmuş oldukları evlerini dahi bu şartlarda alamayacaklarını söyleyerek yetkililerden yardım istedi. Birkaç gün sonra ihalenin yapılacağını belirten vatandaşlar, ihalenin iptal edilerek Milli Emlak Genel Müdürlüğünden yeniden değer tespit komisyonu istediler. Bedavaya yer istemediklerini belirten Çarşamba Yalı Mahallesi Muhtarı Selami Şahin, fiyat konusunda indirim ve ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi. Samsun Defterdarlığı Yeşilırmak Milli Emlak Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise vatandaşlara gerekli uyarıların yapıldığı bildirildi.

Yetkililerden yardım beklediğini belirten Yalı Mahallesi Muhtarı Selami Şahin, "Mahallemizin doğu ve batı tarafındaki araziler 2b statüsünde satıldı. Bizim arazimiz hazine arazisi olduğu için genel hükümlere göre satışlarımız yapılıyor. 2014 yılındaki satışlarda arazilerimizin değeri 20-30 bin TL arasındaydı. O zamanda fiyatlar yüksekti ama bir şekilde aldım. Bu yılki satış fiyatları o zaman ki fiyatların 4-5 katı. 82-95 bin TL olarak satışlar yapılıyor. Burası denize 1 kilometre uzaklıkta tarım ve hayvancılık yapılan araziler. Buralar babadan atadan kalan araziler. Bu kadar yüksek fiyatlar çıkınca insanlar çare arıyorlar. Devlet yetkililerinden yardım bekliyorlar. Biz devletten bedava istemiyoruz. 2014'te fiyata bakılarak üzerine tefe tüfe oranı koyularak bize de satış imkanı sunulmasını istiyoruz. İmkanlarımıza göre ödeme kolaylığı istiyoruz. 2014'ten bu güne kadar buranın değerini artıracak bir yatırım yok burada. İnsanların gidecek bir yeri yok. Bu arada insanlar tarım, hayvancılık ve balıkçılıktan geçiniyor. Buradan çıkıp şehre mi gidelim. Yerlerimiz Milli Emlak tarafından satılacak. Aşırı fiyat oluşturuldu. Biz fiyat tespiti için Ankara'dan buraya denetmenlerin gelerek arazinin durumuna göre yeniden değer tespiti yapılarak, bize satışının yapılmasını istiyoruz. 10-11 Ekim'de 73 parselimiz satışa çıkartıldı. Bu ihalenin durdurularak yeniden değer tespiti yapılmasını istiyoruz. Şu an satışa çıkartılırsa bu insanların alma şansı yok" dedi.

"Bir şehit annesi olarak bunu bize layık görüyorlarsa boynumuz kıldan ince"

Mahalle sakinlerinin arasında 2001 yılında İstanbul Taksim'de teröristler tarafından düzenlenen bombalı saldırıda şehit olan polis memuru Tuncay Karataş'ın annesi Rediye Karataş da bulunuyor. Evinin ve arazisinin satıldığı takdirde ne yapacağını bilemediğini belirten Karataş, "Vatan millet için 26 yaşındaki oğlumu şehit verdim. Bir şehit annesi olarak bunu bize layık görüyorlarsa boynumuz kıldan ince. Buradaki bütün insanlar aynı sorunu yaşıyor. Benim de pek bir gelirim yok. Devlet bana belli bir para verdi ama onu ben harcamadım. Çok güzel bir yere verdim onu. Benim evimin yeri 100 bin TL'ye satılıyor. Benim eşim yok. Çalışan oğlum yok. Eşim burada büyüdü. Biz bu zamana kadar burada yaşadık. Eşim vefat etti. Burası satılırsa ne yapacağımı bilmiyorum" diye konuştu.

"Değerleme işlemleri ilgili mevzuat doğrultusunda yapıldı"

Samsun Defterdarlığı Yeşilırmak Milli Emlak Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise "Söz konusu satışa sunulacak Hazine taşınmazlarının değerleme işlemleri ilgili mevzuat doğrultusunda defterdarlığımızca denetim incelemeye yetkili defterdarlık uzmanları tarafından yapılmış olup, satış onayı için bakanlığımıza intikal ettirilmiş. Bakanlığımızca 2012/15 sayılı Başbakanlık genelgesi gereği Başbakanlıktan da izin alınmak suretiyle satışlarına onay verilmiştir. Başta Yalı Mahalle Muhtarı olmak üzere, değişik şahıslarca bakanlığımıza ve değişik mercilere verilen dilekçeler ile ön satış fiyatlarına itiraz edilmiş, dilekçelere fiyatların belirleme esasları ve gerekçeleri de belirtilerek cevap verilmiştir. Bu defa satış işlemlerine itirazda bulunularak taşınmazların ihaleye çıkarılmaması istenilmektedir. İlgili şahıslar verdikleri dilekçelerde özetle; bahse konu mahallede bulunan arazilerin yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir mahalle sakinleri tarafından kullanıldığı, birçoğunun üzerinde ev, ahır, samanlık vb. yapıların bulunduğu, hemen hepsi dar gelirli, kıt kanaat geçinmeye çalışılan sakinler oldukları belirtilmekte ise de satışa konu parseller 1/1000 ölçekli imar planında konut alanı kullanımında bulunmakta ve taşınmazlar boş veya iki katlı, üç katlı bina yapılarak kullanılmaktadır. Kaldı ki taşınmazlar işgal suretiyle kullanılmakla birlikte yasaların ilgililerine tanıdığı bütün haklar zaten değerlendirilmekte. 4706 sayılı Kanun'un 5. maddesi kapsamında kalması nedeniyle üzerinde 19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapı bulunan Hazine taşınmazlarının yapı sahiplerine doğrudan satışı yapılmak üzere Çarşamba Belediyesine devirleri konusunda çalışmalar devam etmektedir" denildi.

100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak

100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak

100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak

100 Yıldır Yaşadıkları Araziler İhaleyle Satılacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.