Yeni Nesil Parafudr

Yeni Nesil Parafudr
Trimbox CEO'su Evren Yurttaş, yeni nesil parafudr hakkında bilgi verirken, "Yeni nesil parafudrun çok büyük bir ihtiyaç olduğu hem kamu, hem de özel sektörde...

Trimbox CEO'su Evren Yurttaş, yeni nesil parafudr hakkında bilgi verirken, "Yeni nesil parafudrun çok büyük bir ihtiyaç olduğu hem kamu, hem de özel sektörde son 10 yılda elektrik yangınlarının yüzde 78 oranında artış göstermesi ile ispatlanmıştı" dedi.

Yurttaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Trimbox CEO'su Evren Yurttaş, alçak gerilim sistemlerinde özellikle yıldırım darbesinin elektrik-elektronik cihazlar üzerindeki etkisini minimuma indirmek üzere tasarlanmış ürünlere denilen parafudr hakkında bilgi verdi. Yurttaş, "Parafudrlar, paratonerlerin yapı dışındaki akımı toprakla buluşturma işlevini yapı içerisinde, aşırı akımın sisteme ulaşmasını engelleyerek toprağa iletmek üzere tasarlanmışlardır. yüzde 100 koruma sağlayamamasının nedeni de işte tam bu noktada aşırı akımı iletirken sistemde oluşan aşırı gerilimi engelleyememesidir" dedi.

Trimbox'ın bu açıklıktan yola çıkarak tasarladığı yeni nesil parafudrların; eski usül parafudrlara ek olarak aşırı gerilim sönümlemesi yaparak sadece yıldırım darbesinde değil, trafo patlaması, nötr kopması, nötr hattına faz teması gibi durumlarda ortaya çıkacak cihaz yanmalarının da önüne geçtiğini belirten Yurttaş, "Trimbox yeni nesil parafudrların içeri-sinde bulunan parafudr sistemi ayrıca B,C,D sınıfı gibi ayrı ayrı kullanıma gerek bırakmadan tek sınıfla B sınıfı gücünde D sınıfı hassasiyetinde koruma sağlıyor. Trimbox yeni nesil parafudrlar ayrıca, parafudr sistemleri için en önemli veri olan topraklama direncinin sitenilen seviyede olması, olmadığında işlevini tam olarak yerine getirememe sıkıntısını da aşmış durumda. Sadece topraklama direncinin arttığı, topraklamanın kötü olduğu yerlerde değil, topraklama olmayan yerlerde bile sistemleri koruduğunu TSE ve ODTÜ testleri ile belgeleyen Trimbox yeni nesil parafudrlar hem fiyat avantajı, hem yüzde 87,84'lük yerlilik oranı, hem de cihaz korumasına odaklı üretim anlayışı ile fark oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Yurttaş, "IEC standartlarında parafudr testleri incelendiğinde, parafudra verilen yıldırım darbesi sonrasında parafudrun sağlamlığına bakılır, sistemdeki cihazları koruma amacıyla alınan ürünlerin koruma yapıp yapmadığı ile maalesef ilgilenilmezdi. İşte bu noktada biz TSE'ye ve ODTÜ'ye başvurarak bu korumanın amacının cihazları korumak olduğunu, bu anlamda cihazları koruduğumuzun da belgelendirilmesini talep ettik ve olumlu sonuçları kamuoyuyla paylaşıyoruz. 15kV, 20kA 8/20 mikrosaniye ve 1,2/50 mikrosaniye yıldırım darbelerinde Trimbox hem sistemdeki cihazları korumuş, hem de kendisi zarar görmemiştir" ifadelerini kullandı.

"Yıllık 2 milyar dolar değerinde elektronik kart yanmalarının önüne geçilebilecek"

Yeni nesil parafudrun çok büyük bir ihtiyaç olduğu hem kamu, hem de özel sektörde son 10 yılda elektrik yangınlarının yüzde 78 oranında artış göstermesi ile ispatlandığını söyleyen Yurttaş, "Dünya'nın en gelişmiş ülkeleri ve sistemlerine baktığımızda yine bu artış trendi ken-disini göstermekte ve uluslararası standardın bu açıklığını kapatan Trimbox yeni nesil parafudrların özellikleri yeni standart olarak ülkemizden başlamak kaydıyla uygulanmalıdır. Bu sayede hem yıllık 2 milyar dolar değerinde elektronik kart yanmalarının önüne geçilebile-cek, hem de aşırı gerilim kaynaklı can kayıpları ve yangınlar sonlandırılabilecektir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.