Biçerdövercilerin Zorlu Mesaisi

Biçerdövercilerin Zorlu Mesaisi
Şehir şehir gezerek tahıl hasadı yapan biçerdöver operatörleri, yaklaşık 4 ay boyunca ailelerinden uzakta ekmek mücadelesi veriyor.

Şehir şehir gezerek tahıl hasadı yapan biçerdöver operatörleri, yaklaşık 4 ay boyunca ailelerinden uzakta ekmek mücadelesi veriyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde tahıl ürünlerinin hasadının başlamasıyla birlikte geçimlerini biçerdövercilik yaparak kazanan operatörlerin yaklaşık 4 ay süren zorlu ekmek mücadeleleri başladı. Şehir şehir dolaşan ve günün yaklaşık 12 saatini toz içinde tarlalarda geçiren biçerdöverciler, ailelerinden uzakta geçimini sağlamak için alın teri döküyor. Birçok ilde olduğu gibi Elazığ'da da sıcak havanın altında çalışan biçerdöverciler daha sonra diğer illere gidip çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Kahramanmaraşlı olduğunu belirten 27 senelik biçerdöver operatörü Yasin Karakoca, "Adıyaman'da biçim yaptım. Şuan Elazığ'dayım. Sezonumuz ortalama 4 ay sürüyor. 40 gündür dışarıdayız. Şartlarımız çok zor. 5 tane kızım var ve onlardan ayrıyım. Onlar için gurbetlere düştüm. Zor şartlarda çalışıyoruz. 2 tonluk römorku 300 TL'ye çekiyoruz. Şu anki şartlar böyle" dedi.

Yaklaşık 4 ay dışarıda olduklarını vurgulayan Muhittin Karakoca ise eve gidip geldiklerini ancak çalıştıkları dönemlerde ailesinden uzak kaldığını söyledi. Karakoca, "Adıyaman'dan buraya geldik. Çiftçilerin işini görüyoruz. Buradan Erzurum, Kars tarafına gideceğiz. Kazanmaya uğraşıyoruz. Allah hayırlısını versin. Kolay iş yok. Sıcağın altında tozun içinde ailemizi geçindirmek için bunu yapmaya mecburuz. 4 çocuğum var. Bayramda 2 gün gittim geldim. Bundan sonra da bitene kadar gidemeyeceğiz" diye konuştu.

Biçerdövercilerin Zorlu Mesaisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.