17 Yıllık Mesleğini Bırakarak Şeker Otu Yetiştirmeye Başlayan Kadın Girişimci Servetine Servet Kattı

17 Yıllık Mesleğini Bırakarak Şeker Otu Yetiştirmeye Başlayan Kadın Girişimci Servetine Servet Kattı
2015 yılında düşürülen Rus uçağının ardından turizm ve otelcilik alanında yaşanan kriz sonrasında 17 yıllık otel işletmeciliği mesleğini bırakanSibel Cesur Efe Antalya'nın Aksu ilçesinde yetiştirmeye başladığı şeker otu (stevia) sayesinde servetine servet kattı.

2015 yılında düşürülen Rus uçağının ardından turizm ve otelcilik alanında yaşanan kriz sonrasında 17 yıllık otel işletmeciliği mesleğini bırakanSibel Cesur Efe Antalya'nın Aksu ilçesinde yetiştirmeye başladığı şeker otu (stevia) sayesinde servetine servet kattı. 39 yaşındaki girişimci kadın 75 dekar alanda yetiştirdiği şeker otunun kilosunu 100 dolara ihraç ediyor.

TARIM ALANINDA YOĞUNLAŞTI

Turizm alanında yaşanan daralmadan etkilenen turizmci Sibel Cesur Efe, eşi Süleyman Efe'nin de destek vermesi ile birlikte farklı alternatifler aramaya başladı. Araştırmalarını tarım alanında yoğunlaştıran girişimci kadın şeker otu (stevia) yetiştirmeye karar verdi. İki yıldır şeker otu yetiştiren Sibel Cesur Efe ve eşi Süleyman Efe, 3 aylık sürenin ardından hasada başladı. 20 kadın işçi ile hasatlarını yapan Efe ailesi, hedeflerinin 500 dekar alanda şeker otu yetiştirmek olduğunu ifade etti.

"BU ÜRÜNÜN KİLOSU 100 DOLARA SATILIYOR"

Şeker otunun çok kazançlı bir bitki olduğunu belirten Süleyman Efe, "Çiftçilerimiz için çok kazançlı bir bitki. Dönümünde 8-10 bin TL para kazanılabiliyor. Pazarı çok geniş bir üründür. Diyabetik ve obezite hastaları çok rahat kullanıyor. Sıfır kalori ve yüzde yüz doğal bir üründür. Dünya bazında çok değerli bir bitkidir. Japonya bu ürünü 40 yıldır kullanıyor. Bundan dolayı her yıl sağlık sektöründe 30 milyar dolar kazançları var. Antalya şeker otu için iklim açısından çok uygun bir yer. Tarladan sonra işleme fabrikasında işledikten sonra bu ürünü pazarlayacağız. Bu ürünün kilosu 100 dolara satılıyor. Normal şartlarda şekerin 300 katı diyebiliriz" dedi.

"DÜNYADA 5 MİLYAR DOLAR PAZARI VAR"

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından turizm alanındaki daralmadan dolayı tarıma yöneldiğini ifade eden Sibel Cesur Efe ise, "Beyaz yakadan toprağa transfer oldum. Aslında benim hikayem Rus uçağının düşmesi ile başladı. Bölgede yaşanan turizm krizi çok fazla canımızı yakınca, otelciliği bırakıp tarıma yöneldim. Daha sonra şeker otu bitkisini araştırdım. Eşimi de bu konuda ikna ettim. EXPO 2016 alanının arkasında Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık'a ait arazide yetiştirmeye başladık. Dönümde ilk sene olduğu için 350 kilo hedefliyoruz. İkinci yılda dönümde kilo iki katına çıkıyor. Şeker otunun dünya pazarında 5 milyar dolar pazarı var. Türkiye bu pazardan payını hiç alamamış. Bizim hedefimiz bu pazara girmek. Bu pastadan pay almak istiyoruz. Bizim ülke olarak çok daha avantajımız var" açıklamasını yaptı.

Kadın girişimci, çalışanlarıyla sürekli iç içe;

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.