72 yaşındaki kaşık usta 62 yıldır şimşir kaşık üretiyor

72 yaşındaki kaşık usta 62 yıldır şimşir kaşık üretiyor
Tahta kaşık ustalarından 72 yaşındaki Sabri Özşahin, 62 yıldır şimşir kaşık üreterek unutulmaya yüz tutmuş, mesleğini yaşatmaya çalışıyor. 10 yaşından bu yana kaşık üreten Özşahin, el üretimi şimşir kaşıklarını ABD, İtalya, Hollanda gibi ülkelerin yanı sıra İngiltere’ye ihraç ediyor.

Sakarya'nın Taraklı ilçesi Alballar köyünde ikamet eden Sabri Özşahin, farklı şehirlerin davetiyle gittiği yerlerde elle kaşık yapımını tanıtmaya çalışıyor. Beyoğlu Festivali'nde davetli olarak İstanbul'a gelen Özşahin, kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan kaşıkçılığı 62 yıldır gün yüzüne çıkarıyor. 72 yaşındaki Usta Özşahin, Hollanda'da, İngiltere'ye yemek kaşığı yaptığını ayrıca ABD ve İtalya'da kaşıklarının kullanıldığını söyledi.

“En iyi kaşık şimşir veya zeytin ağacından olur”

Kaşık kültürünün deden ve babadan dayandığını söyleyen Özşahin, “62 senelik kaşık ustasıyım. Kaşık kültürümüz deden ve babadan hoca Ahmet Yesevi'ye dayanıyor. En iyi kaşık şimşir veya zeytin ağacından olur. Şimşir kaşıkla yemek yiyen insanda mide hastalığı ve diş sağlığı sorunu olmaz. Bunun yanında şimşir tarakta var, tarağı kullananda saç sorunu olmaz. Mesela elektriklenme, kepeklenme ve migren ağrısı olmaz. Tahta kaşıkları elde yapan azaldı neredeyse yüzde 20'ye düştü“ dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.