Ab Türkiye'ye Vize Muafiyeti Terör Riskini Artırdığını Kabul Etti

Ab Türkiye'ye Vize Muafiyeti Terör Riskini Artırdığını Kabul Etti
AB üyeliğine ilişkin referanduma hazırlanan İngiltere'de muhafazakar basın Schengen Bölgesinde Türk vatandaşlarına vize muafiyeti karşıtı haber ve yorumlar...

AB üyeliğine ilişkin referanduma hazırlanan İngiltere'de muhafazakar basın Schengen Bölgesinde Türk vatandaşlarına vize muafiyeti karşıtı haber ve yorumlar sürdürürken Daily Telegraph gazetesine göre Avrupa Komisyonu "Türkiye'ye vize muafiyeti terör riskini artıracağını" kabul etti. Komisyon'un bir sözcüsü ise, yabancı yolculara yönelik kuralları sıkılaştırmakta olduklarını belirterek "Vize serbestisi daima koşulludur ve istismar edilirse kaldırılabilir" şeklinde konuştu.

 

Daily Telegraph gazetesi, Brüksel mahreçli haberinde Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisinin sağlanması durumunda "teröristlerin Avrupa ülkelerine saldırma olasılığının artacağını" Avrupa Komisyonu'nun bir raporunda kabul ettiğini yazdı.

Habere göre, Avrupa Komisyonu raporunda vize muafiyetinin yürürlüğüne girer girmez "yabancı teröristler ve organize suç şebeke mensuplarının "Avrupa kıtasına ulaşmak amacıyla Türk pasaportları elde etmeye çalışması beklentisi"ne yer veriyor.

Raporda "AB'ye sehayat eden Türk vatandaşları için önerilen vize serbestisi, Türk vatandaşı teröristlerin Schengen Bölgesine giriş ve çıkışları açısından potansiyel olarak AB'deki terörist riskiyi etkileyebilir"denildiği belirtiliyor.

Telegraph, Avrupa Komisyonu'nun organize suç şebekelerinin yoğun faaliyet gösterdiği Kosova, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelerle de vize muafiyeti anlaşmalarının yapılmasını önerdiğini anımsattığı haberinde Türkiye ile anlaşma sonucunda "Avrupa'ya büyük miktarda uyuşturucu, seks köleleri, yasadışı silahlar ve mültecileri sokan Türk mafyası"nın faaliyet alanını Avrupa Birliği'ne doğru genişletebileceğinin kabul edildiğini de yazdı.

Buna karşın raporda Türkiye ile "Anlaşmanın bir ön koşulu olan, Türk polisi, yargısı ve terörle mücadele mekanizmalarında reform yapılmasının riski azaltmaya katkıda bulunacağını" belirtildiğine dikkat çekildi.

Avrupa Komisyonu bir sözcüsü de Komisyon'un ABD tipi bir vize bilgisayar sistemi ve giriş-çıkış kayıtları dahil, yabancı yolculara yönelik kurallarını sıkılaştırmakta olduğunu belirtirken "Vize serbestisi daima koşulludur ve istismar edilirse kaldırılabilir. Bu nedenle ki vize kurallarının zaten bir askı hükmü var ve Komisyon şimdi bu süreci hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor" dedi. (CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.