Abd'den Türkiye'ye Skandal Tehdit: Trump, Ekonomik Yaptırım İçin Kesin Konuştu

Abd'den Türkiye'ye Skandal Tehdit: Trump, Ekonomik Yaptırım İçin Kesin Konuştu
ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı John Sitilides, "Ankara S-400'ü alırsa F-35'ler teslim edilmez" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı John Sitilides, "Ankara S-400'ü alırsa F-35'ler teslim edilmez" dedi. Türkiye'ye ekonomik tehdidi de dillendiren danışman, "Trump Türkiye'yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştu. Türkiye bunu kaldıracak durumda değil. IMF'ye gitmek zorunda kalabilir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı stratejist John Sitilides, Washington ile Türkiye arasında yükselmeye devam eden S-400 krizi, F-35'lerin durumu ve ekonomik ambargo konularında Amerika'nın Sesi'nden Dilge Timoçin'in sorularını yanıtladı.

"ERDOĞAN'IN NE YAPACAĞI HAKKINDA HİÇBİR BİLGİM YOK"

Sitilides, ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceğiyle ilgili "Amerika ve Türkiye hatta birçok açıdan NATO ittifakı ve Türkiye, kendi hedeflerine ulaşmak için birbirlerinden uzaklaşan yollara yönelmişe benziyor. İkili ilişkiler açısından bakarsak Amerika ve Türkiye'nin amaçlarının ve değerlerinin artan biçimde farklılaştığını görüyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'da farklı hedeflerin peşindeler… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ya da hükümetinin ne yapacağı hakkında hiçbir fikrim yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Röportajdan bazı bölümler şöyle:

"F-35'LERİN TESLİM EDİLECEĞİNİ SANMIYORUM"

"Amerika'dan Türkiye'ye bir yaptırım tehdidi görüyor musunuz?" sorusuna Sitilides şu ifadelerle cevap verdi:

"Gördüğüm daha çok Amerikan savunma endüstrisini de olumsuz etkileyecek bir durum. Şöyle ki, Trump yönetimi Türkiye'yle olan F-35 savaş uçakları anlaşmasını sona erdirme konusunda çok ciddi. Arizona'daki üsse üç adet F-35 gönderildi. Türk pilotlarının da eğitimi sürüyor. Ancak Türkiye'ye teslim edilmedi bu uçaklar. Ve Ankara S-400 anlaşmasını hayata geçirirse teslim edileceklerini de sanmıyorum. F-35'lerin küresel tedarik zincirinde de sorunlar yaşanacak zira uçakların birçok parçasının ortak üretimi söz konusu. F-35 parçalarının Türkiye'de üretimi iptal edilirse bunun sonucunda dünyanın başka yerlerinde başka üretim merkezleri için arayış başlayacak, bu süreçte parça üretimleri de aksayacak ve mali kayıp yaşanacak."

ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı John Sitilides

"TRUMP KESİN KONUŞTU"

Türkiye doğrudan yapılacak skandal bir ekonomik yaptırımı sorusuna ise Sitilides'ın cevabı şekilde oldu:

"Başkan Trump Türkiye'yi ekonomik olarak cezalandıracağı konusunda çok kesin konuştu. Türkiye bu tür yaptırımları kaldırabilecek durumda değil. Resmi olarak resesyona girerse, ekonomiyi kurtarmak için IMF'den kredi almak zorunda kalabilir. Kontroldan çıkmış bir enflasyon, denetimsiz bir işsizlik ve çok ciddi bir borç krizi kapınızda. Bence ekonomik olarak Türkiye son 20 yılın en zayıf dönemini yaşıyor. Bu nedenle bence Sayın Erdoğan, iç politikada puan toplamak ya da Türk halkında Amerika ve NATO karşıtlığını körüklemek adına Türk ekonomisinde yıkım yaratmamaya çok dikkat etmeli."

ABD Başkanı Donald Trump

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.