Abd'den Venezuela Açıklaması: Gerekirse Askeri Müdahale Yaparız

Abd'den Venezuela Açıklaması: Gerekirse Askeri Müdahale Yaparız
Venezuela'da bir grup asker Nicolas Maduro yönetimine karşı darbe girişimi başlatmıştı.

Venezuela'da bir grup asker Nicolas Maduro yönetimine karşı darbe girişimi başlatmıştı. Devlet Başkanı Maduro, darbe girişiminin bastırıldığını duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Venezuela'da askeri müdahale imkan dahilinde." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Fox Business Network televizyon kanalına konuştu. Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı Venezuela hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Askeri müdahale imkan dahilinde. Gereken buysa, ABD bunu yapacak. Ancak barışçıl geçişi tercih ederiz."

"RUSYA MADURO'YU İKNA ETTİ" İDDİASI

Pompeo, CNN televizyonunda yaptığı açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun dün sabah saatlerinde "Ülkeyi terk edeceğini, ancak Rusya'nın onu kalması için ikna ettiğini" iddia etmişti. Pompeo ayrıca "Bildiğimiz kadarıyla, sabah pistte onu götürecek bir uçak bekliyordu ve gitmeye hazırdı. Ancak Ruslar onu kalması için ikna etti" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

MADURO: DARBE GİRİŞİMİ BASTIRILDI

Maduro da, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan eden Juan Guaido tarafından başlatılan darbe girişiminin bastırıldığını açıklayarak suçluların cezasız kalmayacağını söyledi. Girişime katılanlar Anayasa ve toplum huzurunu hedef almaktan yargılanacak.

Nicolas Maduro

VENEZUELA'DA NE OLUYOR?

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Guaido, dün Twitter'dan yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Guadio, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınının etrafında bir grup askerle partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez'i de alarak çektiği videoyu Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Guaido

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, olayın ardından Twitter'da yayımladığı açıklamada, darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik.Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasını yapmıştı.

Leopoldo Lopez

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalarda bulunmuştu.

Daha sonra Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun başlattığı darbe girişimiyle ev hapsinden serbest bırakılan Voluntad Partisi'nin eski Genel Başkanı Leopoldo Lopez'in İspanya'nın Caracas Büyükelçiliğine sığındığı bildirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.