'aksaray Malaklısı' Olarak Bilinen Çoban Köpeklerine Dünyanın Birçok Ülkesinden Talep Yağıyor

'aksaray Malaklısı' Olarak Bilinen Çoban Köpeklerine Dünyanın Birçok Ülkesinden Talep Yağıyor
Aksaray Malaklısı adıyla tanınan, bacak ve ayak kalınlığı, büyük kafatası, sarkık dudağı, boyu, kilosu ve heybetiyle dikkat çeken çoban köpeğine, sahiplenmek için yoğun talep oluyor.

Aksaray Malaklısı adıyla tanınan, bacak ve ayak kalınlığı, büyük kafatası, sarkık dudağı, boyu, kilosu ve heybetiyle dikkat çeken çoban köpeğine, sahiplenmek için yoğun talep oluyor. Köpeklerin 10 ila 30 bin lira arasında satıldığını belirten Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz, "Özelikle Türkiye genelinde aşırı ilgi var. Hemen her gün Türkiye genelinden derneğimizle irtibat kurularak köpeklerden isteniyor. Ama gelen yoğun talepten dolayı üreticiler bu talepleri karşılamakta zorlanıyorlar" dedi.

1 METRE 70 SANTİMETRE YÜKSEKLİĞE ULAŞABİLİYOR

Aksaray Malaklısı olarak adlandırılan çoban köpeği, bacak ve ayak kalınlığı, büyük kafası sarkık dudağıyla biliniyor. Aksaray bölgesinde, yöresel olarak sarkık olan dudağa 'Malaklı' dendiği için bu köpekler 'Aksaray Malaklısı' olarak adlandırılıyor. Boyları 80 ila 120 kilo ağırlığında olan köpeklerin yerden omuz yüksekliği 90 santimetreye kadar ulaşıyor. İki ayağının üstünde durduğunda ise 1 metre 70 santimetreye kadar yüksekliğe ulaşabiliyor. İriliği ve sadakati nedeniyle koyun sürülerinin korunmasında tercih edilen Aksaray Malaklısı, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde "Anadolu'da bir 'Aslan' gördüm" şeklinde geçiyor. Bu nedenle bazı yörelerde 'Anadolu Aslanı' olarak da adlandırılabiliyor.

YILDA 300 İLA 400 ADET YETİŞİYOR

AKMİD Başkanı Muammer Tıpırdamaz, bir Malaklı köpeğinin yılda bir kez 6 ile 9 arasında yavru doğurduğunu, bölgede 30 üreticinin bulunduğunu ve yılda 300 ile 400 arasında malaklı yetiştirildiğini belirtti. Sadakati ve iri yapısı nedeniyle yoğun talep olduğunu ifade eden Tıpırdamaz, "Özelikle Türkiye genelinde aşarı ilgi var. Hemen her gün Türkiye genelinden derneğimizle irtibat kurularak malaklı isteniyor. Bizde üreticilerimize yönlendirerek taleplerin karşılanmasını sağlıyoruz. Ama gelen yoğun talepten dolayı üreticiler bu talepleri karşılamakta zorlanıyorlar." dedi.

BİR ÇOK ÜLKEDEN TALEP GELİYOR

Aksaray Malaklısı'nın fiziki olarak dünyada önde gelen çoban köpeklerinden olduğunu ifade eden Tıpırdamaz, şunları söyledi:

"Malaklı, fiziki olarak dünyadaki çoban köpekleri içinde en büyüğüdür. Kiloları normalde 85-90 kilo arasındadır; ama daha ağır olanlarda var. Omuz başı 85 ile 90 santimetre arasındadır. Aksaray Malaklısı'nın özelliklerinden ağırlıkları kafada toplanır. Tüyleri ekseriyetle kısadır. Çobanlara koyun sürüsünü, kurtlara karşı korumakta yardımcı olan iyi bir bekçilik görevi vardır. Malikane ve fabrikalarda koruma bekçiliğini de en güzel şekilde yapmaktadır."

Malaklı köpeklerinin katıldıkları tanıtım fuarlarının da gözdesi olduğunu belirten Tıpırdamaz, "İstanbul'da geçen yıl düzenlenen Emitt Fuarı ile Ankara Fuarı'nda yoğun ilgi gördü. Fuar katılımcılarının bir çoğuna Malaklı gönderdik. Bir çoğuna da yine yoğun talepten dolayı gönderemedik. İstek gün ve gün artıyor. Malaklılara Avrupa'dan tutun da uzak doğu ülkelerinden Çin'e varıncaya kadar talep var. Brezilya, Arjantin gibi ülkelerden yoğun bir talep gelmeye başladı." diye konuştu.

BESLEMEYE BAŞLAYAN VAZGEÇEMİYOR

Malaklı yetiştiricisi Fatih Dağtaş, "Eskiden hobi olarak besliyordum. Şimdi ise bu işi profesyonel olarak yapıyorum. Şu anda 12 tane damızlık malaklım var. Bunların aylık masrafı bir evin giderinden fazla. Ben bu işi sevgiyle yapıyorum." dedi.

Malaklı köpeğini sevdikçe günün stres ve yorgunluğunu attığını hissettiğini ifade eden Dağtaş, "Benim çocuğum nasılsa, bunlarda benim için aynı. Zaten bir kişi beslediği zaman Aksaray Malaklısı'ndan vaz geçilmeyeceğini anlar." diye konuştu.

Aksaray Malaklısı olarak tanınan çoban köpeklerinden görüntüler;

Kaynak: DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.