Bakan Akar'dan harekat açıklaması

Bakan Akar'dan harekat açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi. Bakan Akar, ''Uyuyan hücreler olmakla birlikte genel anlamda harekat bölgesi temizlenmiş durumda'' dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2018 Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşmelerine katıldı. Burada milletvekillerine bilgiler veren Akar, ''Fırat Kalkanı Harekatı düzenledik. Bu harekatla 3 bin civarında radikal DEAŞ'lı etkisiz hale getirildi. 600 masum insanımızı katleden DEAŞ ile hem yurt içinde hem yurt dışında bugün daha etkin şekilde elimizden geldiğince mücadele yürütüyoruz. Bu konuda koalisyon güçleri dahil diğer bazı ülkelerle ikili anlaşmalar, mutabakatlar çerçevesinde mücadeleye hazır olduğumuzu her ortamda dile getirdik, dile getiriyoruz" dedi.

Bakan Akar, Irak'ta da DEAŞ ile mücadele ettiklerini belirterek, ''Irak'ın kuzeyinde 700 DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. Ciddi şekilde sınırlarımızın, halkımızın güvenliğinin tehlikeli boyutlara gelmesi ile Fırat Kalkanı, Afrin'deki PKK/YPG ile ilgili 2018 yılında yaptığımız Zeytin Dalı Harekatı ile 4 bin 500 civarında PKK/YPG'li etkisiz hale getirildi. İdlib'te insani dramı önlemek bakımından mutabakat yapma suretiyle önlemeye çalıştığımız göç var, radikalleşmenin önlenmesi çalışmaları var. Bin 200 civarında sivil vatandaşın hayatını kaybettiğini biliyoruz. Rejimin karadan ve havadan yaptığı saldırıların durdurulması için de Ruslarla sürekli irtibat halindeyiz. Operasyonlar bittikten sonra yaklaşık 400 bin kişi yerlerine dönebilirler''' ifadelerini kullandı.
Barış Pınarı Harekatı'nı tek başlarına yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Akar, ''145 kilometre genişliğinde, 30 kilometre derinliğinde alan şu anda temizlenmiş durumda. İçeride bazı kalıntılar kalmış olsa da genel anlamda bölge temizlenmiş durumda. Ancak harekat alanının doğusundan ve batısından sürekli tacizler devam etmektedir. Bu konuda Amerika ve Ruslarla yaptığımız mutabakatlar var. Bu mutabakatların tamamen yapıldığını söylemek mümkün değil. Temaslarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar bin 100-bin 200 el yapımı patlayıcı ele geçirildi. Birleşmiş Milletler kayıtlarından 130-140 bin kişinin yerlerine döndüğünü biliyoruz'' şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.