Cevdet Yılmaz Cizre'de

Cevdet Yılmaz Cizre'de
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılma, Şırnak'ın Cizre ilçesinde muhtarlar, sivil toplum kuruluş (STK) temsilcileri, din görevlileri, okul müdürü ve öğretmenler ile toplantı düzenledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Cizre'de operasyonlar çok şükür bitti. Cizre'de artık o sorunumuz yok, daha güvenli bir ortam oluşmuş durumda" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılma, Şırnak'ın Cizre ilçesinde muhtarlar, sivil toplum kuruluş (STK) temsilcileri, din görevlileri, okul müdürü ve öğretmenler ile toplantı düzenledi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Şırnak Valisi Ali İhsan Su, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Şırnak Vali Yardımcısı Turan Bedirhanoğlu, Cizre Kaymakamı Ahmet Adanur, kurum amirleri katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, ilçedeki şehir yapılanmasıyla ilgili çalışmaları muhtarlara aktardıklarını, muhtarların öneri, şikayet ve sorunlarını dinlediklerini söyledi. Bakan Yılmaz, "Biliyorsunuz Silopi örneği var önümüzde, Silopi önden gidiyor. Silopi ne yaptıysa aşağı yuları diğer ilçelerimizde de şartlar olgunlaştıkça aynı şeyleri yapıyoruz. Cizre'de operasyonlar çok şükür bitti. Cizre'de artık o sorunumuz yok, daha güvenli bir ortam oluşmuş durumda. Burada tabi tahrip olmuş çeşitli derecelerde zarar görmüş yapılarımız var. Bununla ilgili zarar tespit çalışmalarımız tamamlandı Cizre'de. Bunun için de çok yoğun bir gayret sarf ettik. Çok sayıda diğer illerden eleman gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çok geniş bir çalışma yaptı, buradan teşekkür ediyoruz ve kısa sürede bu zarar tespiti yaptık. Şimdi belli bir düzeye kadar 10 bin liraya kadar olan zararları karşılamaya çalışacağız. Daha üstündeki zararlarla ilgili de bizim prensip olarak arzu ettiğimiz konut üreterek bunu karşılamak" dedi.

"İYİ BİR ŞEHİR DÜZENİ OLUŞTURMAYA GAYRET EDECEĞİZ"

İlçede yapılacak imarla planıyla birlikte çok daha büyük bir şehircilik oluşturacaklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Yollarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla, çocuk park alanlarıyla, sportif alt yapısıyla, eğitim, sağlık tesisleriyle çok daha iyi bir şehir düzeni oluşturmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Cevdet Yılmaz açıklamasında şunları kaydetti:

"Cizre bu anlamda çok sıkıntılı bir durumdadır. Bu hadiseler olmasaydı da Cizre'ye ciddi bir müdahale gerekiyordu. 90'lı yıllar başta olmak üzere, yoğun göç almış bir ilçemiz. Çokta tarihi bir ilçemiz aslın da. Şehir kültürü olan bir ilçemiz. Ama maalesef çok tahrip olmuş, çok çarpık bir şehirleşme gerçekleşmiş. Buradaki yerel yönetimlerde maalesef buna müdahale etmemişler, tam aksine bir anlam da önünü açmışlar çarpık şehirleşmenin. Şimdi bunu daha düzgün ve derli toplu bir şehirleşme ile telafi etmeye gayret edeceğiz. Diğer yandan bu konut yapımına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. İmar planın da konut alanı olarak tespit edilen veya daha farklı tespit edeceğimiz rezerve alanlarında bu çalışmaları da sürdüreceğiz."

Cizre ile ilgili 2 bin kişiye istihdam alanı sağladıklarına da değinen Bakan Yılmaz, şu an da toplum yararına programlar kapsamında işe başladıklarını ve özellikle gençlerin bir taraftan mesleki eğitim göreceklerini, diğer taraftan da çeşitli konularda çalışacaklarını ifade etti.

"TÜM BU YÖRELERİMİZİN KALKINMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ"

Sokağa çıkma yasağı süresince zarar gören esnaflar ile ilgili konuya da değinen Bakan Yılmaz, zarar ziyan tespitinin yapıldığını ve esnafı rahatlatıcı bazı adımların planlarının içerisinde olduğunu belirtti. Bakan Yılmaz, "Bizim hükümet olarak da anlayışımız bu. Bir taraftan terörle en kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz ve devam edeceğiz, burada hiçbir tereddüt yok, diğer taraftan da halkımızı da kucaklamaya, halkımızın ihtiyaçlarını da karşılamaya devam edeceğiz. Esasında güvenliği sağlamamız da halkımız için. Halkımızın emniyetli bir ortamda yaşaması için, iş yapması için, çoluk çocuğunu yetiştirmesi için, dolayısıyla daha emniyetli bir ortamda Cizre'nin tüm bu yörelerimizin kalkınması için gayret edeceğiz. Burada saha ile birlikte yapacağız bu işi, öyle masa başında oturup Cizre için ne iyidir diye düşünerek hareket etmiyoruz. Burada yapacağımız şey, muhtarlarımız ile, STK'lar ile, iş dünyası ile, kamu kurumları ile, kim varsa ilgili bütün taraflar ile bu sorunları aşma yönünde gayret edeceğiz. Sahayı dinleyerek, insanlarımızın görüşlerini alarak, yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"BAKANLAR KURULU SİLOPİ İLÇESİNDE ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ALDI"

Silopi ilçesindeki kamulaştırılmış alana da değinen Bakan Yılmaz, Bakanlar Kurulunun Silopi ilçesinde acele kamulaştırma kararı aldığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda sadece yetki aldığını söyledi. Bakan Yılmaz acele kamulaştırma kararı ile ilgili şunlara değindi:

"Bakanlar Kurulu Silopi ile ilgili acele kamulaştırma kararı aldı. Bu konuyu da izah edeyim. Bu kamulaştırıldı anlamına gelmiyor. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanımız bir yetki almış oldu. Yeni aldığı imar planı kesinleştikten sonra, diyelim ki bir tane bina yola isabet etmiş şeklinde olacak. Bir başka yer de başka bir müdahale gerçekleşecek, onun için genel bir yetki aldı çevre ve şehircilik bakanlığımız. Bu hazırlık alanına uygun olmayan imar planını hızlı bir şekilde kamulaştırma açısın da bu bir yetkidir. Bunun nerelere isabet edeceği henüz ortaya çıkmış değil. Bu plan netleştikten sonra belli olacak. Sonradan tek tek kararlar almamak için, genel bir yetki verildi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza. Bu yetkiyi kullanım alanına göre ihtiyaç oldukça kullanacak. Bu her yerin kamulaştırılacağı anlamına kesinlikle gelmiyor. Vatandaşımızın yaşaması riskli olan veya zemini kötü ise depremsellik açısından o tür yerlere uygulanacak bir yetkidir."

Cevdet Yılmaz Cizre'de

Cevdet Yılmaz Cizre'de

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.