Chp’li Böke: Terörden Beslenenler, Terörle Mücadele Edemezler

Chp’li Böke: Terörden Beslenenler, Terörle Mücadele Edemezler
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, "AKP iktidarı terör saldırıları karşısında eli kolu bağlı şekildedir. Teröre onay veren,...

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, "AKP iktidarı terör saldırıları karşısında eli kolu bağlı şekildedir. Teröre onay veren, terörden beslenenler, terörle asla mücadele edemezler. İktidarlarını teröre borçlu olanlar, can güvenliğimizi asla sağlayamazlar" dedi.

-Böke, "Güvenlik güçlerinin terör örgütlerini izlediklerini biliyoruz ancak siyasi otorite, bu izleme ve istihbarata rağmen güvenlik güçlerinin elini kolunu bağlıyor" diye konuştu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Atatürk Havaalanı'ndaki terör saldırısı gündemiyle, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Böke, parti olarak terör saldırısını lanetlediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli kapısı olan Atatürk Havalimanı'nda küresel vahşet örgütü IŞİD'in alçak saldırısı ile şu ana kadar 41 insanımızı kaybettik. Doğrudan masum insanları hedef alan bu aşağılık saldırıda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyoruz, yakınlarına, milletimize, sabır ve başsağlığı diliyoruz" dedi.

 

-"LANETLEMENİN ÇOK ÖTESİNE GEÇMEK ZORUNDAYIZ"-

"Bugün yüreğimizi yanıyor, bugün çok öfkeliyiz" ifadelerini kullanan Böke, şunları kaydetti:

"Bugün hep beraber yas tutuyoruz. Bugün elbette terörü lanetleyip bu topraklarda her türlü teröre karşı, birlik içinde özgür bir yaşam idealini var etme kararlılığını hep birlikte sergilemek zorundayız. Ancak tam da bugün yas tutmanın, lanetlemenin, öfkelenmenin çok ötesine geçmek zorundayız. Her şeyden önce dün yitirdiğimiz 41 insanımıza, son bir yıl içerisinde aşağılık terör saldırılarıyla yitirdiğimiz 294 insanımıza karşı bir sorumluluğumuz var. Bu saldırı bir kez daha şunu gösterdi; AKP iktidarı terör saldırıları karşısında eli kolu bağlı şekildedir. Saldırıyı önlemek yerine sadece seyretmektedir, hatta teröre yardım ve yataklık yapmaktadır. AKP yetkilerinin ağzından bizzat şu cümleleri hepimiz duyduk, "PKK da IŞİD de terör örgütü değildir" dediler. "IŞİD iyi ki varsın, Allah kurşununu azaltmasın" sözlerini bizzat AKP yetkililerinin ağzından duyduk. Teröre onay veren, terörden beslenenler, terörle asla mücadele edemezler. İktidarlarını teröre borçlu olanlar, can güvenliğimizi asla sağlayamazlar."

-"SİYASİ OTORİTE GÜVENLİK GÜÇLERİNİN ELİNİ KOLUNU BAĞLIYOR"-

Böke, 7 Haziran sonrası yaşanan tüm olaylara bakıldığında, bu acı gerçeğin çok açık bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye yönetilmiyor, yönettiklerini sanıyorlar ama yönetemiyorlar. Yönetme iradelerini tamamen kaybettiler. Güvenlik güçlerinin terör örgütlerini izlediklerini biliyoruz ancak siyasi otorite, bu izleme ve istihbarata rağmen güvenlik güçlerinin elini kolunu bağlıyor. Her saldırı sonrasında AK Parti iktidarının sorumluluk üstlenmekten kaçınan bakanları, "gerekli önlemler alınacak" ya da "güvenlik ve istihbarat zafiyeti" yok şeklinde acıklı açıklamalar yapıyor ve bu açıklamaların yeni saldırıları önleyemediğini hep beraber yaşıyoruz" diye konuştu.

-"BİR ALLAH'IN KULU ÇIKIP İSTİFA ETTİ Mİ"-

Ağlayarak, taziye mesajı yayınlayarak, internet kesilerek terör sorununun çözülemeyeceğini ifade eden Böke, "Devlette liyakat esasını tamamen ortadan kaldıran, ahlaksız bir kadrolaşmayı ısrarla sürdüren AKP iktidarı, terör saldırılarını önleyecek konumda değildir. Kendi sorumsuzluğu, hataları ve beceriksizliği nedeniyle Türkiye'yi terör coğrafyası haline getirip sonra da "dünyanın her yerinde oluyor" diyenlere biz de diyoruz ki dünyanın her yerinde sorumlular istifa ediyorlar ve hesap veriyorlar. Türkiye'de bunca can kaybından sonra bir Allah'ın kulu da çıkıp istifa etti mi?" dedi.

-"BU DURUM AKP'NİN TÜRKİYE'YE HEDİYESİ"-

Türkiye'nin, AK Parti iktidarının ideolojik "saplantılarıyla" şekillenmiş olan yanlış politikaları sonucunda, bir terör coğrafyasına dönüştürüldüğünü belirten Böke, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin artık bir radikal ve aşırıcı terör sorunu var. Emniyet istihbarının raporlarında bu gerçeği görüyoruz. Bu raporlara göre Türkiye'de IŞİD, 71 ilimizde örgütlenmiş durumda. Bu örgütlenme ile beraber şu anda Suriye'de binden fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, IŞİD ve El Nusra'ya katıldığı da açıkça bu raporlarda ifade ediliyor. Bu durum AKP'nin Türkiye'ye hediyesidir ve bu durumun önlenmesi için AKP dışında yeni bir bakış açısına ihtiyaç çok aşikardır. Türkiye, AKP'nin elleriyle yabancı teröristlerin geçtiği bir ülke haline getirildi. Şimdi de bu teröristlerin hem lojistik hem de eylem alanına dönüştürüldü."

-"İKİ TERCİH VAR"-

PKK ve IŞİD'ın saldırıları sonucunda aralarında yabancıların da olduğu 300'e yakın insanın hayatını kaybettiğini belirten Böke, ülkenin bu terör batağından acilen çıkarılması gerektiğini söyledi. Böke, "Bunun için bu acımızı yaşarken, hep beraber bu ortak yasımızı tutarken, hiç vakit kaybetmeden Türkiye'yi bu hale getiren, bir terör coğrafyasına dönüştüren gerçekleri ortaya koymak ve somut çözümleri oluşturmak zorundayız" diye konuştu.

Bugün Türkiye'nin önünde çok açık iki tercih olduğunu belirten Böke, "Ya hiçbir şey olmamış, Türkiye sanki sistematik bir terör saldırısı altında değilmiş, özellikle son bir yılda terör coğrafyasına dönmemiş gibi başımızı kuma döneceğiz, yas mesajlarıyla, taziyelerle yetinip yeni bombaları, yeni ölümleri bekleyeceğiz ya da terörün bütün nedenlerini, teröre neden olan bütün siyasi ve politik tercihleri, hataları ve zaafları açıkça ortaya koyup, bunlarla yüzleşerek çözüm üreteceğiz" dedi.

CHP'nin çözümlerinin hazır olduğunu vurgulayan Böke, "IŞİD, bir Türkiye gerçeği olmaya başladığı anda Adıyaman'da partimiz bir rapor hazırladı. Buradan yetkilere bir kez daha sesleniyoruz, bir zahmet o raporu alın ve okuyun" diye konuştu.

-GENEL GÖRÜŞME TALEBİ-

Böke, bugün yine TBMM'de "terör" gündemiyle genel görüşme talebinde bulanacaklarını da ifade ederek, "Umarız daha önce terör konusunda verdiğimiz araştırma önergelerini reddetmiş olan AKP, bu sefer talebimizi reddetmez ve Türkiye, bütün siyasi partilerin liderlerinin de katıldığı bir genel görüşmeyle terör sorunu hep beraber konuşabilir ve çareyi oluşturmak için çaba sarf eder" dedi.

CHP'nin, IŞİD'in Türkiye'de bir terör gerçeğine dönüştüğü andan itibaren tehlikenin farkına vardığını ve vatandaşların can ve mal güvenliği için gerekli yerlere, gerekli uyarıları yaptığını belirten Böke, "Bugün de, yarın CHP iktidarında da vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bizim birinci önceliğimiz olmaya devam edecek. Terörü bir insanlık suçu olarak gören CHP için bu mücadele her şeyin önünde gelecek" dedi.

-ATILMASI GEREKEN ADIMLARI SIRALADI-

Bugün hükümetin alması gereken çok acil kararlar, vakit kaybetmeden uygulamaya başlaması gereken adımlar olduğunu kaydeden Böke, bunları şöyle sıraladı:

"Hükümetin her şeyden önce ülkemizde yayılan bu radikalleşmenin bilincinde olması, bu gerçeği ideolojik, kültürel, siyasi gerekçelerle görmezden gelmekten vazgeçmesi gerekiyor.

IŞİD, El Nusra, PKK başta olmak üzere Türkiye'de örgütlenen terör örgütlerine katılımın mutlak suretle yetkililer tarafından engellenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin sınır güvenliğinin tamamen sağlanması gerekiyor. Suriye ve Ortadoğu coğrafyasında savaşan militanların, Türkiye'ye geçmesinin engellenmesi gerekiyor.

Dışarıdan bölgeye gelmeye gayret eden militanların, Türkiye'de barınma imkanı bulmaları ve burayı bir yeşerme merkezi olarak kullanmalarının önüne geçilmesi gerekiyor.

Türkiye merkezli finans kuruluşlarının, teröre destek olmak amaçlı kullanılmasının kesin ve kati bir denetime tabi tutulması gerekiyor.

İktidarın söylemleriyle, etnik ve inanç temelli siyasetiyle ortaya çıkardığı kutuplaşmaya bir an önce son vermesi gerekiyor. Daha fazla can kaybına tahammüllümüz yok."

-METİNER'E YANIT: "BİLGİYLE DEĞİL YALANLA SİYASET"-

Böke, gazetecilerin sorusu üzerine, saldırının ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner'in, Kılıçdaroğlu'na yönelik tweetiyle ilgili ise şöyle konuştu:

"Bilgiyle değil yalanla, açık yüreklilikle değil tehditle, birlikte değil bencilce siyaset yapanların vicdanlarındaki bu karanlığın bu sözlerle dökülmesi çok doğal ve kendilerini vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz ama en önemlisi de tüm vatandaşlarımızı, bu sorumsuz siyaseti AKP'nin açıkça yürüttüğünü görmeye de davet ediyoruz." (ANKA/SON)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.