Chp’li Öztrak: En Gözde Meslek Kayyumluk Olduysa, Yatırım Beklenemez

Chp’li Öztrak: En Gözde Meslek Kayyumluk Olduysa, Yatırım Beklenemez
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Yolsuzluklar ve ülkede mülkiyet haklarını koruyacak bir hukuk sisteminin kalmaması, yatırım ortamı önündeki en...
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Yolsuzluklar ve ülkede mülkiyet haklarını koruyacak bir hukuk sisteminin kalmaması, yatırım ortamı önündeki en büyük engeldir. Bugün memleketin en gözde mesleği, vatandaşın malına mülküne el koymanın aracı olan kayyumluk olduysa, kimse yatırımcıdan yatırım yapmasını beklememelidir" dedi.

Öztrak, yaptığı açıklamada hükümet tarafından açıklanan "Yatırım Reformu Paketi"ni değerlendirdi. Türkiye'de yatırım ortamını iyileştireceği iddia edilen paketin, kaybolan yatırım iştahını artırmaktan uzak olduğunu savunan Öztrak, "Açıklanan tedbirler tatlandırıcı niteliğindedir. Asıl derde deva değildir" dedi.

Bugün Türkiye'de özel sektörün enflasyondan arınmış yatırımlarının 2011'in altında olduğunu belirten Öztrak, "Son açıklanan milli gelir rakamları da özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısının negatif olduğunu göstermiştir. Sadece yerli yatırımcının değil, yabancı yatırımcının da iştahı kalmamıştır. 2016'nın ilk dört ayında, geçen senenin aynı dönemine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin Türkiye'deki sanayi yatırımları yüzde 70, hizmetler sektörü yatırımları yüzde 38 gerilemiştir. Aynı dönemde yabancıların tüm sektörlerde doğrudan yatırımları ise yüzde 56 düşmüştür" dedi.

-"HUKUKSUZLUK EN BÜYÜK ENGEL"-

Öztrak, 2011'den sonra ülkede yatırım iştahının kaybolmasının nedenlerinin ortada olduğunu; Türkiye'nin her gün biraz daha hukuk devleti ve demokrasiden uzaklaştığını ifade eden Öztrak, şöyle devam etti:

"Hükümet, halen yargı sistemini kendine göre dizayn etme gayreti içindedir. Yolsuzluklar ve ülkede mülkiyet haklarını koruyacak bir hukuk sisteminin kalmaması, yatırım ortamı önündeki en büyük engeldir. Bugün memleketin en gözde mesleği, vatandaşın malına mülküne el koymanın aracı olan kayyumluk olduysa, kimse yatırımcıdan yatırım yapmasını beklememelidir. Diğer yanda ülkenin gençleri ülkeyi yöneten kadroların zihnindeki ideolojik prangalarla esir alınmaktadır. 14 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi yap-boz tahtasına dönüşmüştür. İdeolojik prangalarla bağlanmış bu eğitim sistemi ile Türkiye'den ciddi bir inovasyon hamlesi beklemek mümkün değildir."

-5 MADDE SIRALADI-

Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirilmesi için ilk olarak yatırımcının malını, mülkünü güvence altına alan bir hukuk sisteminin tesis edilmesi gerektiğini belirten Öztrak, "İkincisi, Türkiye'de yolsuzluklarla etkin mücadele ve Avrupa Birliği standartlarında yeni bir Kamu İhale Kanunu'nun ihdasıdır. Üçüncüsü ülkede derinleşen kutuplaşmadan çıkmak, bunun için içeride huzur, dışarıda güvenliğimizi sağlayacak tedbirleri almaktır. Dördüncüsü gençlerimize yatırım olmadan, nitelikli yatırım olmaz ilkesiyle çağdaş bir eğitim sisteminin oluşturulmasıdır" dedi.

-"BU YOLDAN DÖNÜLMEZSE TÜRKİYE ORTADOĞU'NUN TÜKENMİŞ DEVLETLERİ LİGİNE DÜŞECEK"-

Asıl sorun alanları ve çözümler belliyken, hükümeti bu konularda herhangi bir adım atmamakla suçlayan Öztrak, "Aksine bugünün muktedirleri giderek despotlaşmaktadır. Ülke gittikçe yönetilemez hale gelmektedir. İçeride huzur, dışarıda ise güven ve güvenliğimiz kalmamaktadır. İktidar ülkenin gerçek meselelerine odaklanmak yerine enerjisini tek adamın başkanlık heveslerini gidermek için harcamaktadır. Bu yoldan bir an önce dönülmezse Türkiye Ortadoğu'nun tükenmiş devletleri ligine düşecektir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.