Diyabet Hastalarına Fındık Yağı , İnsulin Gibi Yararlı bir ilaçtır

Diyabet Hastalarına Fındık Yağı ,  İnsulin Gibi Yararlı bir ilaçtır
Öğretim Üyesi Prof.Dr.Asım Örem Fındık Yağının Kalp Damar Hastalarına Yararını anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Asım Örem, fındık yağının kalp damar hastası olanlara  karşı yararlı bir ilaç olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Örem, yaptığı açıklamada;Fındık yağının diyabetli hastalarda insülin ihtiyacını azalttığını, kan şekerini düzenleyen bir  etki yaptığını belirterek, açıklamasında  "Fındık yağının yağ asitleri bileşiminde yüzde 85 oranında oleik asit bulunmaktadır. Bu oran zeytinyağı da dahil olmak üzere  diğer bitkisel yağların üzerindedir. Oleik asit; Yüksek tansiyon riskini azaltmakta,iyi kolesterolü (HDL)arttırmakta, kötü kolesterolü (LDL) düşürmekte, kalp damar hastalıklarına karsı koruyucu etki göstermekte, kan şekerini düzenlemekte,diyabetli hastaların insülin ihtiyacını azaltmakta,  ve tümör gelişimini engelleyerek kansere karsı koruyucu ilaç etkisi yapmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Örem, fındık yağının yanma noktasının diğer yağlardan çok daha yüksek olduğunu söyleyerek , " Yanma ısısı 220-240 derece olan fındık yağı ısıya karsı en dayanıklı yağdır. Fındık yağı dışındaki diğer yağların, yüksek ısıya dayanamaması nedeniyle pişirildiklerinde, özellikle kızartmalarda fiziksel ve kimyasal yapıları değişerek zehirli (toksik) özellikleri açığa çıkmaktadır. Fındık yağının ise , kızartmalarda kullanıldığında ortamda ve yiyecekte koku bırakmadığı, hafif ve lezzetli olması ispatlanmış olduğundan hamur işleri de dahil her türlü yemek yapımında çok iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.