Dünyaca Ünlü Dev Şirketlerden Suudi Arabistan'a Kaşıkçı Boykotu

Dünyaca Ünlü Dev Şirketlerden Suudi Arabistan'a Kaşıkçı Boykotu
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetinin belirsizliğini koruması nedeniyle, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde gerçekleştirilmesi planlanan ve "Çöldeki Davos" olarak nitelendirilen "Geleceğe Yatırım Girişimi" (Future Investment Initiative) konferans.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetinin belirsizliğini koruması nedeniyle, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde gerçekleştirilmesi planlanan ve "Çöldeki Davos" olarak nitelendirilen "Geleceğe Yatırım Girişimi" (Future Investment Initiative) konferansından çekilenlere her gün yeni isimler ekleniyor.

JP MORGAN CHASE VE FORD CEO'LARI KATILMIYOR

ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan Chase'in Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon ve Ford'un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, konuşmacı olarak katılmayı planladıkları konferanstan çekildiklerini açıklayan son isimler oldu.

JP Morgan Chase'den bir yetkili, yaptığı açıklamada, Dimon'ın daha önce katılmayı planladığı konferansa katılmayacağını belirtirken Ford'dan yapılan açıklamada da Yönetim Kurulu Başkanı Ford'un "programlamadan" dolayı konferansta yer almayacağı belirtildi.

BLACKROCK CEO'SU VE GOOGLE ESKİ YÖNETİCİSİ KATILMIYOR

ABD merkezli yatırım şirketler Blackrock'un CEO'su Larry Fink ve Blackstone'un CEO'su Stephen Schwarzman da konferansa katılmama kararı aldı. Ayrıca Google'ın eski yöneticilerinden Kai-Fu Lee de konferansa katılmayacağını açıklayan bir başka isim oldu.

ÖNEMLİ BASIN KURULUŞLARI DA SPONSORLUKLARINI ÇEKTİ

Önemli yöneticilerin yanı sıra konferansın basın sponsorları da bir bir çekiliyor. Konferanstan medya sponsorluğunu çektiğini açıklayan son kuruluş New York merkezli Bloomberg oldu. ABD'nin bir diğer önemli basın kuruluşu Fox hala sponsorlar arasında kalmaya devam ederken Kaşıkçı'nın durumunu da takip ettiklerini kaydetti.

ABD'Lİ BAKAN KONFERANSA KATILMAKTA KARARLI

Konferansa hala katılmayı planlayan isimler arasında ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dikkati çekiyor. Hazine Bakanlığından bir yetkili, hafta sonu yaptığı açıklamada, bakanlık yetkililerinin Kaşıkçı'nın akıbeti hakkındaki gelişmeleri takip edeceklerini ve buna göre bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

BÜYÜK UMUTLARLA BAŞLAYAN KONFERANSA DESTEK ERİDİ

Konferanstan basın sponsorluğunu çeken ilk kuruluş New York Times olmuş, ardından ABD merkezli yayın kuruluşları CNN, CNBC, Huffington Post, Los Angeles Times ve İngiliz Financial Times gazetesi çekilmişti.

Ayrıca İngiltere Merkezli The Economist dergisinin genel yayın yönetmeni Zanny Minton Beddoes, New York Times yazarlarından Andrew Ross Sorkin ve Uber'in Üst Yöneticisi (CEO) Dara Khosrowshahi de konferansa konuşmacı olarak katılma planını iptal etmişti.

Riyad'da 23-25 Ekim'de düzenlenecek konferans, ev sahibi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın ülkesinin, petrole bağlılığının bitirilmesi için 2030 Vizyonunun vitrine çıkarılması için planlanmıştı.

KAŞIKÇI SUUDİ ARABİSTAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞUNDA KAYBOLDU

Kaşıkçı'nın da yazarları arasında bulunduğu Washington Post gazetesi, ABD istihbaratının yaptığı bir dinlemede, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Kaşıkçı'nın bazı vaatlerle Suudi Arabistan'a dönmesinin sağlanması, daha sonra da tutuklanmasını emrettiğini ileri sürmüştü.

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve Batı medyasında Ortadoğu ile ilgili haberleriyle tanınan Kaşıkçı, 2 Ekim'de resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.