Gelişen Ekonomilerde Yabancı Yatırımlar Azaldı

Gelişen Ekonomilerde Yabancı Yatırımlar Azaldı
TÜYİD ve IPREO'nun ortaklaşa hazırladığı Fon Akışları Raporu'na göre, 2015 yılı son çeyreğinde gelişmekte olan ekonomilerde yabancı yatırımlarda azalma oldu.
TÜYİD ve IPREO'nun iş birliğiyle hazırlanan Fon Akışları Raporu'na göre, 2015 yılı son çeyrekte gelişmekte olan piyasalarda yabancı yatırımlarda azalma yaşandı.

Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve IPREO'nun iş birliğiyle, IPREO'nun verileri kullanılarak hazırlanan ve Türkiye'deki fon akışıyla ilgili trendleri ortaya koyan Fon Akışları Raporu, 2015'in son çeyreğinde gelişmekte olan piyasalara fon akışının azaldığını ortaya koydu. Rapora göre; 2015 yılının üçüncü çeyrek rakamlarıyla paralel bir şekilde son çeyrekte de gelişmekte olan piyasalara yabancı yatırımlarda azalma yaşandığı gözlendi. Türkiye, Rusya, Polonya ve Macaristan piyasaları karşılaştırıldığında söz konusu pazarlar içerisinde son çeyrekte 541 milyon dolar ile en fazla sermaye çıkışı Türkiye'den yaşandığı saptandı. Türkiye'yi 242 milyon dolar ile Rusya takip ederken Macaristan'da ise yatırımcılar risk limitlerini 249 milyon dolar artırdı.

Büyüme odaklı yatırımcılar bir önceki çeyreğe göre 7 milyon dolarlık bir artışla beraber nispeten yatay bir seyir izlerken değer odaklı yatırımcılar, 472 milyon dolar satış yaptılar. Rapora göre; en büyük kayıplara Kuzey Amerikalı yatırımcıların yatırımlarındaki düşüş sebep oldu. 2015'in son çeyreğinde en çok satış yapan fonların, ABD merkezli Lazard Asset Management, LLC (U.S.) ve Grantham Mayo Van Otterloo & Co. LLC olduğu gözlemlendi. İlgili yatırımcıları İngiltere menşeili Aberdeen Asset Managers ve LTD izlerken Batı Avrupa merkezli yatırımcılar ise Asyalı yatırımcıların devam eden satışlarına rağmen Türkiye pazarına geri döndü. Raporda yatırım yapan fonların kaynağına bakıldığında, elinde en fazla portföy tutanların başında Aberdeen Asset Managers ve Norges Bank Investment Management yer aldı. Een fazla alım yapanlar arasında da Aberdeen Asset Managers ve BlackRock Investment Management başta gelenler oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.