İndependent’ten Fırat Kalkanı Yorumu: ABD Zor Bir Tercihle Karşı Karşıya

İndependent’ten Fırat Kalkanı Yorumu: ABD Zor Bir Tercihle Karşı Karşıya
TSK'nın "Fırat Kalkanı" harekatı, Batı basınında haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor.

TSK'nın "Fırat Kalkanı" harekatı, Batı basınında haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. İngiliz İndepent gazetesinin tanınmış yazarı Patrick Cockburn, Suriyeli Kürtlerin artık ABD hava kuvvetleriyle yürüttükleri başarılı müttefikliği devam ettirmelerinin çok zor olduğunu düşünüyor. "Suriye krizinde gelinen nokta ABD'yi zor bir tercih yapmaya itiyor" diyen Cokburn, ABD için "Türkiye'den gelebilecek akınlara karşı Kürt müttefiklerinin yanında durmaya devam edebilecek mi?"

 

Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn: , Türkiye'nin "Fırat Kalkanı" harekatı ve Kürtlerin bölgedeki geleceğine de değindiği yazısında bugün gelinen nokta IŞİD açısından eskisine göre daha kötü olduğunu, örgütün çevresinin IŞİD'i yok etmek istediğini söyleyen yapılarla sarıldığını belirtikten sonra "Ancak düşmanlarının sayısı ve çeşitliliği IŞİD için hiçbir zaman kaygı unsuru değildi. Çünkü bu yapılar IŞİD'den nefret ettikleri kadar birbirlerinden de kuşku duymaya devam ediyor" yorumunu yapıyor.

Bunun ardından "Özellikle Türkiye ve Suriyeli Kürtler her ne kadar IŞİD'le mücadele konusunda kararlı olduklarını dile getirseler de bugün en keskin zehirlerini birbirlerine karşı kullanmak üzere saklıyorlar" iddiasında bulunan Cockburn, BBCTürkçe'nin yansıttığı yazısında ŞİD'den alınan Cerablus'un denetiminin Türkiye destekli ÖSO güçlerinin eline geçtiğine dikkat çekiyor. Cockburn şöyle devam ediyor:

"Son günlerde ABD Suriyeli Kürtler ve Türkiye arasında bir ateşkesin sağlanması için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ancak Ankara "terörist" olarak tanımladığı Suriyeli Kürtlerle herhangi bir anlaşma olamayacağı konusunda ısrarcı."

İndependent yazarı, ABD'nin IŞİD'in Cerablus'u elinde tutmak için savaşacağını varsaydığını, belirtirken de "Ancak örgüt Cerablus için savaşmaktansa Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin kasabayı almasına izin verdi" diyor.

-IŞİD, TÜRKLERLE KÜRTLERİN "BİRBİRİYLE ÇATIŞACAĞINI HESAPLAMIŞ OLABİLİR"-

"Büyük ihtimalle örgütün yönetim kademesi sonunda kaybedecekleri bir savaş için kaynak harcamayı akıllıca bulmadı" görüşünündeki Cockburn'a göre, "Aynı zamanda Türklerle Kürtlerin bölgede karşı karşıya gelerek IŞİD'dense birbirleriyle çatışmaya gireceklerini de hesaplamış olabilirler".

Patrick Cockburn, "Bu noktadan sonra kuzey Suriye'de devlet benzeri bir yapı kuran Suriyeli Kürtlerin ABD hava kuvvetleriyle yürüttükleri başarılı müttefikliği devam ettirmeleri çok zor" yorumunu da yaptığı yazısında "ABD'yle yapılan işbirliği Kürtlerin kendilerine fazla güvenmesine ve ABD hava desteğinin devam edeceğine inanmalarına yol açtı" diyor.

"Fırat Nehri'nin doğusundaki Kürt yönetimindeki bölgeler, Türkiye'den gelebilecek olası saldırılara karşı oldukça savunmasız. Önemli yerleşim yerlerinin neredeyse tamamı sınırda bulunuyor" değerlendirmesine yer verildiği yazıda "Türkler için en büyük sıkıntıysa, Suriye harekâtı sınırın karşı tarafında fiili bir Kürt yönetimi olduğu gerçeğini değiştirmiyor" savı da dile getiriliyor.

-"SURİYE'TEKİ KÜRT OLUŞUMUNU ORTADAN KALDIRABİLECEK TEK ŞEY TOP YEKÜN SAVAŞ"-

Patrick Cockburn, "Suriye'deki Kürt oluşumunu ortadan kaldırabilecek tek şey top yekün savaş gibi duruyor" görüşünü de öne sürdüğü yazısında "Suriye krizinde gelinen nokta ABD'yi zor bir tercih yapmaya itiyor. Türkiye'den gelebilecek akınlara karşı Kürt müttefiklerinin yanında durmaya devam edecekler mi?" ifadelerini de kullanıyor.(CN/TA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.