Kolundaki Saat, Kayıp Gazeteci Cemal Kaşıkçı Soruşturmasının Odağı Oldu

Kolundaki Saat, Kayıp Gazeteci Cemal Kaşıkçı Soruşturmasının Odağı Oldu
Tüm dünyanın akıbetini merak ettiği Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluğa girerken cep telefonuyla bağlantılı olan siyah renkli Apple marka saatinin kolunda olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Tüm dünyanın akıbetini merak ettiği Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluğa girerken cep telefonuyla bağlantılı olan siyah renkli Apple marka saatinin kolunda olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü. Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk güvenlik yetkilisi, bağlantılı bu iki cihazın Kaşıkçı soruşturmasının odağını oluşturduğunu söylediler.

"TEKNİK BİR EKİP ÇALIŞIYOR"

"Konsolosluğa girdiğinde saatin üzerinde olduğunu belirledik" diyen güvenlik yetkilisi, saatten ne gibi veriler alındığının incelendiğini belirterek "İstihbarat örgütleri, savcılık ve bir teknik ekip bunun için çalışıyor. Saat bizde değil onun için bağlantılı cihazlar üzerinden bunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

KONUM VE KALP ATIŞ HIZI BİLGİSİNİ VERİYOR

Teknik uzmanlar Apple Watch cihazının konum ve kalp atış hızı gibi bilgiler verebildiğini söylüyorlar. Ancak soruşturmacıların elde edebileceği bilgi saatin modeline, internete bağlı olup olmadığına ve bir iPhone cihazına senkronize olacak kadar yakın olup olmadığına bağlı.

DAHA ÖNCE ABD'DE CİNAYET VE SALDIRILARI ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Apple'ın piyasaya sürdüğü akıllı saat geçmiş yıllarda ABD'de birçok cinsel saldırı ve cinayeti çözmüştü. Henüz Kaşıkçı'nın kullandığı akıllı saatin modeli bilinmezken, modeline göre Kaşıkçı'nın saati aracılığıyla konumu, hareketleri, kalp atış hızı gibi detaylar bulunabiliyor. Böylelikle bu cihaz ile birlikte Kaşıkçı'nın başkonsolosluğa girdikten sonraki 2 saat içinde yaptığı hareketler ve kalp atış hızı gibi detaylar öğrenilebilecek.

Geçtiğimiz yıllarda akıllı saatler benzer saldırı ve cinayetlerin detaylarını aydınlatmayı başarmıştı. Bu yılın başında California'nın San Jose bölgesinde meydana gelen bir cinayetin detayları Fitbit isimli akıllı saat sayesinde ortaya çıkmıştı. Cinayet kurbanının son dakikaları kalp atışının hızla artması ve yavaşlayarak durması ile birlikte aynı anlarda bölgede olan kişi güvenlik kameralarına yansımış ve bu kişi yakalandıktan sonra cinayeti itiraf etmişti.

2017 yılında ise Seattle'daki Golden Gardens Park'ta bir kadın koşu yaparken cinsel saldırıya maruz kalmış ve kadının yaşadıkları Garmin Vivosmart akıllı saati ile anbean kaydedilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.