Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, finansal piyasalarda gözlenen oynaklık ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizliklerle enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam ettiğini bildirdi.

Merkez Bankası 2019 yıl sonu TÜFE tahminini değiştirmeyerek yüzde 14,6 olarak tuttu. Gıda enflasyon tahmini ise yüzde 13'ten yüzde 16'ya çıktı. 2020 enflasyon tahmini ise yüzde 8,2 olarak açıkladı.

Çetinkaya'nın konuşmasından satır başları:

KISMİ BİR TOPARLANMA GÖZLENMİŞTİR

Küresel iktisadi faaliyetlerde gözlenen ivme kaybı 2018 son çeyreğinde sürdü. Büyüme hızı bazı gelişen ülkelerde de yavaşladı. Gelişmiş ülkelerde para politikası normalleşme süreçlerinin yavaşlayacağına dair sinyaller uzun vadeli tahvil getirilerinin gerilemesine yol açtı. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları dalgalı bir seyir izlemekte. 2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir.

İYİLEŞME EĞİLİMİNİN SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ

Üretici enflasyonunda yılık azalışa karşın TÜFE'deki ÜFE baskısı ilk çeyrekte de sürdü. Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir. Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz.

SWAP İMKANININ LİMİTİNİ ARTIRDIK

Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur. Mart'ın son haftasında yurt dışı swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan TL likidite sıkışıklığının etkisini sınırlamak amacıyla Döviz karşılığı TL swap imkanının liminiti artırdık.

GIDA ENFLASYONU OLUMSUZ SEYRETTİ

Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları arttı. Kredi büyümesi ilk çeyrekte ılımlı artış kaydetti, toparlanma ağırlıklı olarak ticari kredilerden kaynaklandı. Enflasyon ilk çeyrekte Ocak enflasyon raporu tahminleri ile uyumlu gerçekleşti. Yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu. Bu dönemde gıda enflasyonu olumsuz seyretti. Enflasyonun ana eğiliminde bir miktar iyileşme gözlendi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Enflasyonun 2019 sonunda yüzde 12,1-17,1 aralığında (orta noktası yüzde 14,6) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2020 sonunda yüzde 5,1-11,3 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

KAPSAMLI BİLGİLENDİRME GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ

Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Enflasyon raporunun içine bilgilendirme ve tablo koyduk. Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik.

Yılın İkinci Enflasyon Rakamları Açıklandı! 2019 Aylık Enflasyon OranlarıYılın İkinci Enflasyon Rakamları Açıklandı! 2019 Aylık Enflasyon Oranları

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.