Milyonların kaderi bu dağlara yağan kara bağlı

Milyonların kaderi bu dağlara yağan kara bağlı
Van’ın Çatak ve Bahçesaray ilçelerindeki dağlara yağan yıllık kar oranı, Dicle Nehri’nin kenarında yaşayan milyonlarca insan için hayat kaynağı oluyor.

Türkiye'nin en büyük akarsularından olan Dicle Nehri'nin en büyük kaynaklarını Çatak ve Bahçesaray çayları oluşturuyor.

Türkiye'den doğup, Basra Körfezi'ne dökülen nehrin su varlığı ise Çatak ve Bahçesaray bölgesindeki dağlara yağan kar yağışına bağlı. Küresel iklim değişikliğine bağlı her yıl bölgeye düşen kar yağışının önemli ölçüde azalması, Dicle Nehri'nin etrafında yaşayan milyonlarca insanı olumsuz etkiliyor.

Bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Çatak ve Bahçesaray çaylarının milyonların kaderini belirleyici bir rol oynadığını belirtti. Çatak ve Bahçesaray bölgesindeki dağlara karın yağmaması, Dicle Nehri'nin suyunu doğrudan etkileyeceğine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, bu yüzden söz konusu bölgenin stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.