Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Van Gölü sahillerine gelen 50 ile 80 yaş arasındaki yetişkin bireyler, sabahın erken saatlerinde yüzerek güne başlıyor.
Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan ve tatil için doğdukları ilçeyi tercih eden Ahlatlılar, sağlıklı yaşam için sabahın erken saatlerinde Van Gölü’nde yüzüyor. Ahlat ilçesinde her sabah günün erken saatlerinde Van Gölü’ne giren vatandaşlar, sağlıklı yaşamın sırrının ise gölde olduğunu belirtiyor. İlçenin yeni iskelesinde ve Uygulama Oteli sahilinde her gün sabah 07.00’de bir araya gelen 50 ile 80 yaş arasındaki yetişkin vatandaşlar, Van Gölü’nün serin sularında yüzmenin keyfini sürüyor. Van Gölü’nün sağlık açısından da çok faydalı olduğuna değinen vatandaşlar, ilerleyen yaşlarına rağmen dinç kalmalarını ise Van Gölü’ne borçlu olduklarını belirtiyorlar.
Her sabah erken saatte göle giren 70 yaşındaki emekli öğretmen İbrahim Behlül Şerefoğlu, Van Gölü suyunun vücuda şifa olduğunu belirterek, "Sabahları yüzme olayını 13 sene önce başlattık. Rastgele başladık ama şu anda 100 kişiye, 120 kişiye vardığı zamanlar da oldu. İşin en güzel yanı artık sadece bu bölgede değil, diğer plajlarda da Ahlat’ta sabahları yüzmek, suya girmek moda haline geldi. Niye? Çünkü suya girdiğimiz zaman o gün dinçleşiyoruz. Bomba gibi oluyoruz. O yüzden bu geleneksel hale geldi. Diğer komşu ilçelerde bu yok. Biz de geleneksel hale geldi. Ahlat’ta sabahları suya girmek, Van Gölü’nün sodalı suyuna girmek bize zindelik getiriyor. Bir de temizliyor. Biz duş almak zorunda değiliz buradan sonra. Sadece saçlarımız sararmasın diye tatlı suya giriyoruz o kadar. Onun haricinde gerçekten çok güzel. Zaman zaman kahvaltılarımız oluyor. Öyle sahilde, iskelede kahvaltılar yapıyoruz. Geleneksel bir grup, çok güzel bir grup. 50’nin üzerinde 60, 70, 80 yaşında insanlar da, 85’in üzerinde de var. Benim dayım, rahmetli 100 yaşında burada yüzdü. Burada çok güzel bir gelenek haline geldi. Çok güzel bir şey. 07.30’dan itibaren başlıyoruz, 09.30’a kadar devam ediyoruz" dedi.