Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, KOSGEB tarafından yürütülen Küresel Rekabetçilik Destek Programı’nın yeni dönemine ilişkin, yüksek katma değerli üretimi, teknolojik dönüşümü ve ihracatı destekleyen programın Denizli iş dünyası açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek şartları taşıyan işletmeleri 30 Eylül 2026’ya kadar başvurmaya davet etti; "Şartları taşıyan üyelerimiz ile işletmelerimiz, 75 milyon liraya kadar kredi imkânından yararlanmak için başvurularını geciktirmesinler" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından açıklanan program kapsamında işletmelere 30 milyon liradan 75 milyon liraya kadar kredi imkânı sunulacak. Finansman maliyetinin 20 puanlık bölümü Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından geri ödemesiz olarak karşılanacak ve uygun işletmelere Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet desteği sağlanacak.
Başkan Erdoğan: KOBİ’lerimiz, ekonomimizin üretici gücüdür
Programın üretim yapan, ihracatını artıran ve dünya pazarlarında büyümeyi hedefleyen işletmeler açısından son derece değerli olduğunu belirten DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, "KOBİ’lerimiz; üretimin, istihdamın, ihracatın ve bölgesel kalkınmanın temel taşıdırlar. İşletmelerimizin uygun şartlarla finansmana ulaşması, teknolojik kapasitelerini geliştirmesi ve yüksek katma değerli üretime yönelmesi, yalnızca firmalarımızı değil şehrimizin ve ülkemizin ekonomisini de güçlendirecektir" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun KOBİ’lerin finansmana doğru zamanda ve uygun maliyetlerle erişmesinin daha fazla yatırım, üretim, istihdam ve ihracat sağlayacağı yönündeki değerlendirmelerine katıldıklarını da ifade eden Erdoğan, KOSGEB’in yeni finansman imkânının reel sektörün ihtiyaçları bakımından önemli bir adım olduğunu söyledi. Başkan Erdoğan, "Üretim maliyetlerinin arttığı, finansmana erişimin işletmelerimizin öncelikli meselelerinden biri hâline geldiği bu dönemde sağlanan her kaynak değerlidir. Özellikle yenilikçi üretim, AR-GE, teknoloji ve ihracat odaklı yatırımları destekleyen finansman modellerinin artırılmasını önemsiyoruz. KOSGEB’in sunduğu bu imkânın daha fazla işletmemizin yatırım planlarını hayata geçirmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.
"Denizlili işletmelerimiz, bu fırsatı iyi değerlendirmeliler"
Başkan Erdoğan, desteklerin üretim ve ihracat üzerindeki etkisinin büyütülmesi gerektiğine de dikkati çekti. Denizli’nin tekstil ve hazır giyimden makine ve metale, kablodan doğal taşa, gıdadan yazılım ve teknolojiye kadar birçok sektörde güçlü bir üretim altyapısına sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan ayrıca şunları kaydetti:
"Denizli’miz; üretim tecrübesi, girişimcilik kültürü ve ihracat kabiliyetiyle dünyaya açılmış önemli bir sanayi ve ticaret şehridir. Küresel Rekabetçilik Destek Programı; firmalarımızın üretim teknolojilerini yenilemeleri, verimliliklerini artırmaları, yeni ürünler geliştirmeleri ve uluslararası pazarlardaki konumlarını güçlendirmeleri için önemli bir fırsattır. Şartları taşıyan üyelerimizin projelerini hazırlayarak başvurularını zamanında tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, programın hayata geçirilmesindeki destekleri dolayısıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’a, KOSGEB Başkanımız Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’na, TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve emeği geçenlere iş dünyamız adına teşekkür ediyoruz. Denizli Ticaret Odası olarak üyelerimizin üretim, yatırım ve ihracat yolculuklarında yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Güçlü KOBİ’ler, çok daha güçlü bir Denizli ve daha büyük bir Türkiye demektir"
Küresel Rekabetçilik Destek Programı’ndan yararlanmak isteyen işletmeler, başvurularını 30 Eylül 2026’ya kadar KOSGEB’in internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilecek. Küresel Rekabetçilik Destek Programı kapsamında işletmelerin personel, makine-teçhizat ve kalıp, yazılım, işletme sermayesi ile eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım ve sınai mülkiyet haklarına yönelik hizmet alımı giderleri desteklenebilecek. Proje süresi 24 ay, kullanılacak kredinin azami vadesi ise 36 ay. Krediler, KOSGEB ile protokol imzalayan Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla kullandırılacak.
Kimler başvurabilecek?
Programa KOSGEB Veri Tabanı’nda aktif kaydı bulunan, işletme beyanı güncel olan ve belirlenen koşullardan en az birini taşıyan işletmeler başvurabilecek. Başvuru yapabilecek işletmeler arasında orta-yüksek veya yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren, hızlı büyüyen ve son üç yılda ihracatını her yıl artıran işletmeler, hızlı büyüyen, son üç yılda ihracatı ile Ar-Ge harcamalarını her yıl artıran KOBİ’ler, yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren orta ölçekli işletmeler, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programının öncelikli ürünler listesindeki ürünlere yönelik faaliyet gösteren işletmeler ile Turcorn 100 Programı kapsamına alınan işletmeler yer alıyor.