Tamamlandığında Dünyanın En Büyüğü Olacak

Tamamlandığında Dünyanın En Büyüğü Olacak
8 Eylül tarihinde alt yapı ihalesi gerçekleştirilecek olan Rize Havaalanı, tamamlandığında dünyada deniz üzerinde inşa edilen havaalanları arasında inşası açısından en büyüğü olacak.

Proje alt yapı çalışmaları tamamlanan Rize Havaalanı alt yapı ihalesi 8 Eylül tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Rize Havaalanı, Ordu-Giresun Havaalanı’ndan sonra Türkiye’de deniz dolgusu üzerinde inşa edilecek ikinci havaalanı olacak. Ancak Rize Havaalanı inşası açısından Ordu-Giresun Havaalanı’ndan üç kat daha büyük olacak. Dünyadaki benzerleri arasında ise en büyüğü.

Rize’nin Pazar İlçesi Kız Kulesi mevkisinde deniz üzerinde dolgu ile oluşturulacak 250 hektar alanda inşa edilecek havaalanı için 100 milyon ton taşıma taş kullanılacak. Alt yapısı için 600 milyon TL maliyet ön görülen projenin terminal binası ve pisti ile toplam maliyeti 750 milyon TL olarak hesaplanıyor. Projenin ise bin iş gününde tamamlanması planlanıyor.

 Orgu-Giresun Havaalanı’ndan üç kat büyük olacak

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, projenin devam eden diğer projelerinde hayata geçirilmesi ile ticaretten turizme Rize’de büyük katkılar sağlayacağını belirterek “Rize’nin coğrafyası bir havaalanı yapılmasına izin vermediği için deniz üzerinde bir havaalanı yapılması kaçınılmaz oldu. Orgu-Giresun Havaalanı benzeri bir çalışmanın Rize’de yapılmasına karar verildi. Orgu-Giresun Havaalanı’ndan üç kat daha fazla bir dolgu gerektiriyor. Yaklaşık 100 milyon ton dolgu kullanılacak. Ana mendirekte 7-8 metre daha yüksek olacak. Bu bölgemizdeki turizm yatırımlarının canlanması ve bölgemize gelecek turist sayısının artmasına büyük katkılar sağlayacaktır” dedi.

Bin iş gününde tamamlanacak

Karal, projenin bin iş gününde tamamlanmasının planlandığını ifade ederek “Yapım sözleşmesinde ön görülen tarih bin iş günüdür. İhaleyi alacak firmanın ortaya koyacağı performansa göre bu süre belki biraz daha kısalabilir. Ama şuanda öngörülen süre bin iş günüdür. Yaklaşık olarak üç yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. 8 Eylülde yapılacak ihale alt yapı ihalesidir. Üst yapı olarak birde terminal ve pist ihalesi var. Onun ihalesi de 2017 yılı başında yapılacak. Alt yapı ve üst yapının tamamlanmasının beraber yürümesi planlanıyor. Bu şekilde gecikme ortadan kaldırılacaktır. Alt yapı ihalesi 600 milyon TL keşifle gerçekleştirilecek. Üst yapı ise 150 milyon TL keşifle ihaleye çıkacak. Toplamda 750 milyon TL’ye mal olması hesaplanıyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.