Türkiye'ye 350 Bin Kişinin Göç Etmesi Bekleniyordu, Esed Ile Muhalifler Arasında Ateşkes Sağlandı

Türkiye'ye 350 Bin Kişinin Göç Etmesi Bekleniyordu, Esed Ile Muhalifler Arasında Ateşkes Sağlandı
Suriye'nin güneybatısında Esed rejimi ve destekçileri ile muhalifler arasında ateşkes sağlandı.

Suriye'nin güneybatısında Esed rejimi ve destekçileri ile muhalifler arasında ateşkes sağlandı. Çatışmalardan kaçan 350 bin kişinin Türkiye'ye gelmesi bekleniyordu.

RUS ORDUSU TARAFINDAN YÖNETİLECEK YEREL GÜÇLER

Suriyeli muhalifler Suriye'nin güneyindeki Rusya ile yapılan anlaşmada, Suriye ordusunun ve rejim destekçisi milislerin Dera kasabasının doğusundan çekileceğini ve buraya Rus ordusu tarafından yönetilecek yerel güçlerin yerleştirileceğini duyurdu.

"MÜZAKERELERDE ANLAŞMAYA VARILDI"

Dera'daki askeri muhaliflerin temsilcileri ile Rus yetkililer bölgede bir araya gelerek, Kuneytra'yı da içine alan kalıcı ateşkes şartlarını görüştü. Güney operasyon odası sözcülerden Hüseyin Ebu Şeyma, yaptığı açıklamada müzakerelerde anlaşmaya varıldığını söyledi.

RUS ASKERİ, ÜRDÜN SINIRINDAN BÖLGEYE AŞAMALI OLARAK GİRECEK

Ebu Şeyma, "Anlaşmaya göre muhalifler ağır silahlarını teslim edecek. Rus askeri polisi Ürdün sınırından itibaren bölgeye aşamalı olarak girecek. Anlaşmanın uygulanmaya başlamasıyla bölgeyi terk etmek isteyen muhalifler, ailelerini yanlarına alarak çıkabilecek."

350 BİNİ AŞKIN SİVİL YERİNDEN OLDU

Rejim güçleri ve destekçileri, ülkenin güneybatısındaki Dera'da 10 Haziran'dan itibaren muhaliflerin elinde bazı noktaları ele geçirmiş, 20 Haziran'da da Rusya'nın hava saldırıları başlamıştı. Bölgedeki Sivil Savunma ekipleri, saldırılarda yerlerinden olan sivil sayısının 350 bini aştığını bildirmişti. Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.