Yaptırım Tehdidi Altında Olan İran, Türkiye Ve Rusya Ile Ticaret Yapabilmek İçin Yeni Bir Mekanizma Kurdu

Yaptırım Tehdidi Altında Olan İran, Türkiye Ve Rusya Ile Ticaret Yapabilmek İçin Yeni Bir Mekanizma Kurdu
Avrupa Birliği ülkeleri, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları atlatmak için kurduğu Ticaret Borsalarını Destekleme Aracı'yla (INSTEX) Avrupalı firmaları koruma altına almıştı.

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları atlatmak için kurduğu Ticaret Borsalarını Destekleme Aracı'yla (INSTEX) Avrupalı firmaları koruma altına almıştı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin yaptırımlarını aşarak Türkiye ve Rusya ile ticaret yapabilmek için INSTEX gibi bir mekanizma kurduklarını açıkladı.

"TİCARET YAPMAK İSTEYEN ÜLKELER DAHİL EDİLECEK"

Zarif, "Iran'ın INSTEX versiyonunun adı SATMA. AB'yi bu konu hakkında bilgilendirdik. INSTEX'e benzeyen bu mekanizmaya, Türkiye ve Rusya dahil bizimle ticaret yapmak isteyen diğer ülkeler de dahil edilecek" dedi.

"AB YARDIM ETMEZSE İRAN ANLAŞMALARA UYAMAZ"

Zarif ayrıca, AB'nin ABD yaptırımlarına karşı yardım edememesi durumunda, İran'ın nükleer anlaşmasıyla ilgili adımlar atması gerektiğini de vurguladı. Zarif, "İran'ın çıkarları, Birleşik Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) tarafından korunduğu ve AB'nin de taahhütlerine sadık kaldığı sürece, İran anlaşmaya uyacaktır. AB, İran'ın yaptırımlarına yardım edemezse, İran'ın JCPOA'ya tek taraflı bağlılığı anlamını yitirebilir. Bu durumda, JCPOA kapsamındaki kısıtlamalar gözden geçirilebilir" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ÜLKE ANLAŞMAYA BAĞLI OLDUKLARINI AÇIKLAMIŞTI

İran nükleer anlaşması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs 2018'de anlaşmadan çekildiğini ve İran'ın nükleer programı nedeniyle yaptırımların yeniden devreye girdiğini açıklamasıyla tehlikeye girmişti. Ancak Rusya, Çin, Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere anlaşmaya katılan diğer ülkeler, ABD'nin Tahran'a tek taraflı olarak getirdiği kısıtlamaları eleştirerek, İran Nükleer Anlaşmasına bağlı olduklarını açıklamıştı.

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.