Prof. Dr. Emin Ersoy Obezite Konusunda Uyardı

Prof. Dr. Emin Ersoy Obezite Konusunda Uyardı
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, obezitenin görüntüsel, sosyal ve psikolojik sonuçlarının yanında organ hasarlarına yol açması nedeniyle de ciddi ve önlem alınması gereken bir hastalık olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Emin Ersoy, son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde obezite ve tip II diyabet görülme sıklığının artmasıyla bu konuda daha bilinçli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine işaret ederek, "Gerekli önlemler alınmasına rağmen engellenemeyen obezite vakalarında önce tıbbi sonra cerrahi tedaviler ön plana çıkmaktadır" dedi.

"KOLA VE BENZERİ KALORİLİ İÇECEKLER OBEZİTENİN EN ÖNEMLİ NEDENİDİR"

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti: "Obezite ve gelişen tip II diyabet sıklığı dünya genelinde giderek artmakta. Bu hastalıkların tedavilerinde ise farklı yöntemler denenmekte, sonuçları görülmektedir. Obezite tedavisinde vücut kitle endeksine göre tedavi tipleri belirlenmektedir. Bu tedaviler belirlenirken öncelikle koruyucu önlemler söz konusu olmaktadır. Kalorisi yüksek fast food türü yiyecekler, kola ve benzeri kalorili içecekler obezitenin en önemli nedenidir. Bu tarz yiyecek ve içeceklerin tüketiminin önlenmesine ait önlemler ilgili bakanlıkların en önemli görevleri arasında yer almaktadır."

"OBEZİTEDE ÖNCE TIBBİ SONRA CERRAHİ TEDAVİ TERCİH EDİLMELİ"

Alınan tüm önlemlere karşın engellenemeyen obezite vakalarında önce tıbbi sonra cerrahi tedavilerin ön plana çıktığını vurgulayan Ersoy, "Tedavi yöntemlerinden hangisinin seçileceği hastaya bağlı farklı faktörler ve teknik yapıya göre belirlenmektedir. Günümüze ve ülkemize bakıldığında tüp mide ameliyatları sık olarak uygulanmakta ve eğer deneyimli merkezlerde ve ellerde yapılmışsa başarı oranları oldukça yüksek görülmektedir. Laparoskopik uygulamalarda merkez ve deneyim önemlidir. Obezite operasyonları riski olmayan operasyonlar değildir. Her operasyonda olduğu gibi bu tür operasyonların da riskleri vardır ve bu riskler ameliyat öncesinde yapılan tetkikler ile belirlenip hasta ile paylaşılmaktadır" diye konuştu.

"CERRAHİ TEDAVİDE HASTAYA EN UYGUN YÖNTEM TERCİH EDİLMELİ"

Prof. Dr. Emin Ersoy, obezite sıklığının giderek artması ve çözüm arayışlarının yeni bir takım yöntemlerin de ortaya konulup, uygulanmasını sağladığını belirtti. Cerrahide hemen her zaman hastaya daha az zarar veren ve daha kolay uygulanabilen yöntem arayışları olduğunu ifade eden Ersoy, "Bunlardan birisi de son birkaç yıldır sözü edilen ve sonuçları yeterli klinik araştırmalarla belgelenmeyen ve araştırmaların sürdüğü endoskopik olarak mide çıkışından itibaren bağırsağın 60-70 santimlik kısmına yerleştirilen "endobariyer'lerdir. Öncelikle obez ve tip II diyabeti olan hastalarda denenmeye başlanmıştır. Yapılan bir çalışmada karaciğer apseleri görülmesi üzerine obezite ve diyabet tedavisindeki güvenilir sonuçlar için zamana ve ilave çalışmalara gereksinim duyulduğu ve 14 merkezde çalışmaların sürdüğü bildirilmektedir. Görünen odur ki, obezite ve diyabet tedavisinde koruyucu önlemlerin, metabolik cerrahi ve tıbbi tedavilerin önemi devam etmektedir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.