Erdal Dursun

Erdal Dursun

Eşeğin Direnci

Eşeğin Direnci

 

           Öncelikle dün saygı ile andığımız Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'E Allah'tan rahmet dilerim.  

 

DOLARIN ATEŞİ...

         Son günlerde etrafımızda olan iç savaş yurdumuzda olan terör eylemleri hatta ABD de yaşanan seçim sonucunda dövizin ateşi birden yükseldi bunun için çok güzel bir eşek pazarlama fıkrası okumuştum bir zamanlar o geldi aklıma sizler ile de paylaşmak istedim. Ah bu cambazlar bize uyuz eşekleri nasıl satıyorlar işte ispatı şimdi bu uyuz eşeği siz döviz olarak okuyun dostlarım..

EŞŞEĞİN DİRENCİ 

         Köylü Ahmet eşeğini satmaya karar vermiş.Kıymeti taş çatlasa 50 milyon lira etmeyen eşek için pazarlık payı da ekleyerek 100 milyon lira fiyat koymuş.


         Komşu köyden acilen eşeğe ihtiyacı olan Mehmet ağa 100 milyon ödeyip eşeği pazarlıksız satın almış. Köylü Ahmet eşeğini satmasına satmış ama akşam da gözüne bir türlü uyku girmemiş. Gece boyunca düşünüp, durmuş."Mehmet ağa 50 milyon liralık eşeğe niye 100 milyon lira verdi?" diye. İçi rahat etmeyince ertesi gün eşeğini geri almaya karar vermiş. Pazara gitmiş Mehmet ağayı bulmaya. Bir de ne görsün eşek 200 milyon liradan satışa çıkarılmış...


         Bir kere içi rahat etmemiş, geri alacak eşeğini... 200 milyon lira ödeyip geri almış eşeğini (pazarlıksız). Aynı olay bu defa Mehmet ağa'nın başına gelmiş, o da uyuyamamış. "Allah Allaaaah, Ahmet niye 100 milyona sattığı eşeği  200 milyona geri aldı var bu işin içinde bir iş..." diye gece boyunca düşünüp, durmuş. O da ertesi gün eşeği geri almaya karar vermiş. 400 milyon lira vererek geri almış eşeği... Bu alışveriş her gün fiyat arta ,arta devam etmiş. Bir kaç gün sonra pazara bir başka köyden Hüseyin gelmiş.

         Hüseyin pazardaki kalabalığın arasına dalınca bir de ne görsün ; "al, al, al, sat, sat, sat" bağrışmaları arasında bir yaşlı eşek ve bu eşeğin tam 1.000.000.000 TL satış fiyatı... Yanındakine sormuş, "Hemşehrim, nedir bu?

         Bu yaşlı eşek  1 milyar lira eder mi yahu? Adam hemen yanıtlamış; Valla grafikler ortada, bu eşeğin fiyatı bir haftada 50 milyon liradan başladı, 950 milyon liraya geldi. Şöyle bir teknik analizine bakarsan görürsün.

         Eşeğin fiyatı 1 milyardaki direncini bir kırarsa,1.5 milyara kadar yolu var. 

Şimdi can dostlar bizler eğer yaşlı eşeğin pardon doların peşinden gidersek bunun fiyatının düşeceği yok. Bundan kurtuluşun tek çareside üretimdir. Teknoloji üretimine ağırlık vermeden yollar ve köprülerle yaptığımız inşaatlar ile övünür dururken atı alan üsküdarı geçiyor. Elbetteki bunlarda önemlidir fakat öncelik üretimde olmalı üretimin olması için ise eğitim sisteminin ona göre şekillenmesi gerek.

          Bu konuyuda eğitim ve ekonomi uzmanlarına bırakarak biz bu işlerin vatandaşı nasıl etkilediğine bakalım. Dolar arttı, bakkalda yumurta arttı. Yani ben fakirleştim, sen fakirleştin.. Emekli maaşını dolar alan varsa ona bir sözüm yok. Türkiye'deki gidişatı alkışlasın avuçları patlayıncaya kadar. Ama size bize ne oluyor onu anlamadım anlayan varsa beri gelsin...!

 

 

          Kısa bir şiir ile bu yazıyı bitirmek istiyorum.

 

HER ON KASIM SABAHI

Boğazıma dizilir çıkmaz olur bir sözcük
Bana böyle hal olur her on Kasım sabahı
Hüzün çöker yüreğe eğilir başım azcık
Harekete kal olur her on kasım sabahı

Etna içimde patlar Duygular volkan olur
Gözyaşım içe akar gözlerim alkan olur
Atamın izindeyim vücudum kalkan olur
Bir karanfil gül olur her on kasım sabahı

Çileli Nefer oldu Atatürk'ün izinde
Andımızla söz verdi durur hala sözünde
Aydınlandı okudu Nutuk vardı tezinde
Göğe kalkmış el olur her on kasım sabahı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Dursun Arşivi